skipToContentskipToFooter

Een van de grootste verspillingen in magazijnen

Heb jij het door de coronacrisis een stuk minder druk dan normaal? Dan is dit misschien de juiste tijd om je magazijnoperatie te verbeteren. De afgelopen weken behandelde Arjen Lagerweij, bedrijfsadviseur magazijn bij evofenedex, al vijf van de acht vormen van verspilling in het magazijn en hoe je die kunt tegengaan. Het zijn quick wins (makkelijke verbeteringen), waarvoor je nauwelijks een investering hoeft te doen. Deze zesde week gaan we het hebben over overproductie. Overproductie betekent meer produceren dan nodig is zonder dat dit toegevoegde waarde heeft voor de klant.

Marge

De redenen voor overproductie kunnen op het eerste gezicht logisch lijken, bijvoorbeeld als marge tegen bederf of defecten. In een productie-omgeving is overproductie echter de ernstigste van alle verspillingen, omdat aan overproductie meestal ook andere verspillingen gekoppeld zijn. Denk aan verloren tijd, arbeid, materialen, bewegingen en transportkosten.

Overproductie in magazijnen

Voor productie en value added activiteiten is overproductie snel zichtbaar. Overproductie is echter niet specifiek iets voor een productie-omgeving. Ook in magazijnen komt het voor. Als je de situaties in dit artikel naar je eigen specifieke situatie vertaalt, ontdek je er vast nog meer.

Hoe kun je overproductie herkennen? Ik zet een aantal elementen op een rij en geef er diverse voorbeelden en quick wins bij:

  • Teveel ruimtegebruik
  • Teveel verpakkingsmaterialen
  • Te vroeg produceren
  • Teveel leveren
  • Data en papierverbruik
  • Energieverbruik 

Tijd voor optimalisatie

Klik voor meer informatie en praktijkvoorbeelden

Je eigen magazijnsituatie bespreken?

Vraag een kosteloos online klankbordgesprek aan.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over jouw specifieke magazijnorganisatie? Vraag dan een kosteloos online klankbordgesprek aan met onze bedrijfsadviseur Arjen Lagerweij. In 30 minuten krijg je een persoonlijk advies en zet je de volgende stap om jouw magazijn te optimaliseren.

Volgende week gaan we in op Defects of wel fouten. Hoe kunnen we fouten tegengaan in het magazijn?

Krijg persoonlijk advies om jouw magazijn te optimaliseren

Vragen over magazijnen?

Frank en zijn collega's helpen je graag verder

Frank evonedex magazijnen