Controleer of je aan alle voorwaarden voor ontslag voldoet

Checklist met 10 vragen, inclusief uitgebreide toelichting

Door omstandigheden kan het financieel slecht gaan met het bedrijf. Ook kunnen andere redenen, zoals een bedrijfsverhuizing, werkvermindering, een (gedeeltelijke) bedrijfsbeëindiging of technologische veranderingen als automatisering en robotisering een reden zijn voor bedrijfseconomisch ontslag.

Voor ontslag wegens bedrijfseconomische redenen moet je een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Deze instantie toetst of aan alle voorwaarden voor een bedrijfseconomisch ontslag is voldaan. Als het UWV toestemming geeft voor het ontslag, kun je de arbeidsovereenkomst opzeggen. Het is ook mogelijk de overeenkomst met wederzijds goedvinden te beëindigen en de gemaakte afspraken over onder andere de einddatum, een ontslagvergoeding en de eindafrekening op te nemen in een beëindigingsovereenkomst. Wij hebben een checklist opgesteld waarmee je kunt controleren of je als werkgever aan alle voorwaarden voor bedrijfseconomisch ontslag voldoet.

Meer informatie

Deze checklist is tot stand gekomen in samenwerking met mr. Anneke Nijk (advocaat bij Lexence). Als je na het lezen van deze checklist nog vragen hebt, dan kunnen leden van evofenedex via onderstaande contactgegevens contact opnemen.


Laatst bijgewerkt op: 19-08-2021

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder