Trends en ontwikkelingen arbeidsmarkt

De logistiek in Nederland groeit al jaren op rij, sinds 2018 op jaarbasis zo’n 4,5 procent. Er zijn dan ook, ondanks diverse technologische toepassingen, steeds meer mensen nodig om alle producten en bestellingen op tijd bij de klant te krijgen. Tegelijkertijd neemt het aanbod van goede vakkrachten af en de vergrijzing toe, waarmee een structureel arbeidsmarkttekort een feit is. Handels- en productiebedrijven hebben dus tegelijkertijd te maken met een groeiende vraag, tekort aan personeel en een felle concurrentie op prijs, vaak op wereldniveau.

Zo’n omgeving die nogal snel verandert, vraagt om een hoge mate van professionaliteit in het HR-beleid, oftewel een goede Human Capital agenda. Bedrijven zijn steeds meer genoodzaakt strategisch personeelsbeleid te voeren om ook de komende 10 jaar de continuïteit van hun bedrijfsvoering te kunnen garanderen. Een wendbare organisatie is nodig, eentje die mee kan bewegen in tijden van crisis, waar medewerkers uitgedaagd worden zich te ontwikkelen en ontplooien en waar wordt geïnvesteerd in de vitaliteit, gezondheid en veiligheid van de medewerkers.

Kortom: de huidige arbeidsmarkt zorgt zowel voor kansen als voor uitdagingen, zoals het in kaart brengen van vaardigheden en competenties, het inzetten van robots in combinatie met mensen, het verbeteren van de digitale vaardigheden, de werving, selectie en het behoud van (jong) logistiek talent, het vergroten van de diversiteit op de werkvloer en het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid en veiligheid van medewerkers. In de handel en productie zorgen deze onderwerpen voor een noodzaak om, bijvoorbeeld via collegiale uitleen via Compose, steeds vaker de krachten te bundelen en samen te werken.
 

Marinke
Contact

Vragen over de arbeidsmarkt?

Marinke en de andere juristen helpen je graag verder