Onderzoeksrapport 'Inzet strategisch personeelsbeleid bij handels- en productiebedrijven in 2019'

Met drie concrete aanbevelingen voor een toekomstproof personeelsbeleid

Doordat de economie op volle toeren draait, hebben steeds meer bedrijven last van een tekort aan personeel. Ook op de logistieke arbeidsmarkt zijn de krapte en de loonstijgingen voelbaar. Combineer dit met trends, zoals digitalisering, robotisering en toenemende klanteisen als een snelle en goedkope bezorging, en al gauw wordt duidelijk dat ondernemingen alle zeilen moeten bijzetten om de continuïteit van de onderneming te waarborgen en aan klantverwachtingen te blijven voldoen. Ze zijn genoodzaakt om meer tijd, geld en capaciteit te steken in strategisch personeelsbeleid, in een gestroomlijnd logistiek proces en in sociale innovatie.

Onderzoeksdoelstelling

Met het onderzoek willen evofenedex en ABN AMRO inzicht krijgen in de wijze waarop handels- en productiebedrijven de aankomende vijf jaar omgaan met de veranderende arbeidsmarkt.

Centrale vraag

De centrale vraag voor het onderzoek luidt: “In hoeverre zijn Nederlandse handels- en productiebedrijven bezig met strategisch personeelsbeleid om de continuïteit van de onderneming over vijf jaar te waarborgen?”

Rapportopbouw

In dit rapport geven we de onderzoeksresultaten weer in hoeverre deze bedrijven momenteel - en in de aankomende vijf jaar - bezig zijn met strategisch personeelsbeleid. Allereerst beschrijven we in hoofdstuk twee de onderzoeksresultaten van de enquête waaraan 219 bedrijven meededen. Ervaren zij personeelstekorten, of maken zij al gebruik van oplossingen, zoals robotisering of duurzame inzetbaarheid? In hoofdstuk drie geven we concrete aanbevelingen voor handels- en productiebedrijven. Als laatste sluiten we dit rapport af met een conclusie.

We hopen dat dit rapport u informatie en inspiratie geeft voor de inzet van strategisch personeelsbeleid, zodat jouw onderneming ook op lange termijn succesvol is en blijft.

Marinke
Contact

Vragen over de arbeidsmarkt?

Marinke en de andere juristen helpen je graag verder