Nationaal onderzoek Data en digitalisering in de logistiek 2019

Onderzoek data en digitalisering toont aan dat verladers achterlopen

Het Nationaal onderzoek data en digitalisering in de logistiek toont aan dat verladers ten opzichte van de rest van de logistieke sector achter lijken te lopen op het vlak van digitalisering. In dit onderzoek werden bedrijven in de logistieke sector gevraagd naar hun uitdagingen en ervaringen met IT en digitalisering. De verdeling van de respondenten: 65 procent logistiek dienstverleners, expediteurs en vervoerders tegenover 35 procent verladers en eigen vervoerders.

Koplopers en achterlopers

Aan deelnemers werd verder gevraagd in hoeverre zij de eigen organisatie koploper, meeloper, of achterloper vinden op het gebied van IT. Van de 929 deelnemers die deze vraag hebben beantwoord, gaf 7,1 procent aan dit niet te weten. Van de overige 863 respondenten ziet 15,3 procent de eigen organisatie als achterloper; 65,7 procent geeft aan de organisatie als meeloper te zien en 19,0 procent ziet de organisatie als koploper.

Er blijken onderling wel grote verschillen: onder logistieke dienstverleners vindt 29,9 procent de eigen organisatie een koploper; onder verladers is dit percentage slechts 11,5 procent. Onze conclusie op basis van het onderzoek: verladers hebben hun ’digital core’ nog niet op orde.  

Verbeteren met evofenedex

Om aan de wensen van jouw klanten te kunnen blijven voldoen en de concurrentie voor te blijven is het cruciaal dat je serieus met data en digitalisering aan de slag gaan. Als (logistiek) manager speel je hier een grote rol in. Wij helpen je hier graag bij.

Nog geen lid?

Wij zijn een collectief van 15.000 leden die weten hoe in logistiek en export de winst te behalen valt. Al 75 jaar de autoriteit op het gebied van logistiek en internationaal ondernemen. Bekijk de voordelen van het lidmaatschap of vraag één van onze collega’s naar de mogelijkheden.

Laat je inspireren

Als bedrijf wil je graag voorbereid zijn op de toekomst en in die toekomst wordt data en digitalisering steeds belangrijker. Toch blijft het lastig om de eerste digitale stappen te zetten. Hoe nu verder? Haal inspiratie uit ons online magazine.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder