Wegenbelasting

Je betaalt voor een auto voor het vervoer van paarden een kwart van de wegenbelasting. Je hebt recht op deze gedeeltelijke vrijstelling van de wegenbelasting als

  • je verklaart dat het vervoer plaatsvindt voor de niet beroepsmatige paardensport
  • de auto is ingericht voor het vervoer van paarden
  • je de auto niet meer dan 60 dagen per jaar gebruikt op de weg; de data waarop gereden wordt en het aantal op die dagen gereden kilometers moet je registreren

De vrijstelling geldt ook voor een aanhangwagen die is gekoppeld aan de auto en voor een combinatie van trekker met oplegger, als de oplegger voldoet aan eisen van de vrijstelling.

60 dagen per jaar

Van de vrijstelling mag je slechts 60 dagen per jaar gebruik maken. Maak je meer gebruik van de weg dan moet je de belasting volledig betalen. Gebruik maken is zowel het rijden als het parkeren op de weg.
Een jaar is geen kalenderjaar, maar iedere opvolgende periode van vier belastingtijdvakken. Die periode begint na het eerste tijdvak waarvoor het verlaagde tarief geldt.

Wat is een tijdvak: Een tijdvak is een periode van drie maanden. Het eerste tijdvak begint op de datum van afgifte van het kentekenbewijs, de volgende tijdvakken steeds drie maanden later. 

Personenauto

Wegenbelasting: De vrijstelling van wegenbelasting geldt in principe ook voor personenauto's. Niet veel personenauto's voldoen aan de eis dat ze speciaal zijn ingericht voor vervoer van paarden.

Bestelauto

Bpm: Als ondernemer betaal je geen bpm voor de bestelauto. Voorwaarde is dat je de bestelauto voor meer dan 10 procent voor het bedrijf gebruikt.

Vrachtauto

Wegenbelasting: De vrachtauto mag geschikt zijn voor multifunctioneel gebruik en gedeeltelijk zijn ingericht voor het verblijf, de verzorging en de overnachting van personen.

Eurovignet: Ook voor het privévervoer van paarden met een vrachtauto boven de 12 ton is het eurovignet verplicht. Je kunt dit vignet via de site van de belastingdienst aanschaffen voor één dag, week, maand of jaar. 

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder