Vrijstelling, aangifte en betaling

Vrijstelling

Niet alle motoren, personen- en bestelauto's worden belast. Er zijn verschillende vrijstellingen. Ook is het in sommige gevallen mogelijk de betaalde bpm terug te vragen. Meer daarover lees je in de pagina's over vrijstellingen van belastingen.

Aangifte en betaling bpm

Je moet aangifte doen en (aanvullend) bpm betalen als

 • je een nieuwe motor, personen- of bestelauto in het kentekenregister laat registreren
 • je een motor, personen- of bestelauto importeert
 • je niet meer voldoet aan de eisen aan ondernemers met een bestelauto
 • je als particulier een gebruikte bestelauto koopt
 • een bestelauto niet meer voldoet aan de fiscale inrichtingseisen
 • je als Nederlander in Nederland rijdt met een buitenlands voertuig
 • de CO2-uitstoot van de motor van de personenauto hoger is dan de uitstoot waarover belasting is betaald

Nieuw voertuig

Als je een nieuw voertuig koopt zorgt de dealer of importeur meestal voor de registratie in het kentekenregister en voor het betalen van de bpm. De kentekenhouder vergoedt de belasting aan de dealer of de importeur.

Importeren voertuig

Een auto of motor die je zelf importeert moet je voor het verkrijgen van een Nederlands kenteken voor keuring of verificatie aanbieden aan de RDW. Na goedkeuring ontvang je een 'Document voertuiggegevens voor de bpm-aangifte'. Dit formulier bied je aan bij een bpm-aangiftepunt in het RDW-keuringsstation.

Personenauto of motor

Voor een personenauto of motor moet je aangifte bpm doen. Na controle stuurt de belastingdienst je een betaalbericht waarop de verschuldigde belasting en het betalingskenmerk zijn vermeld. Direct na ontvangst van jouw betaling geeft de belastingdienst opdracht aan de RDW om het kentekenbewijs af te geven.

Bestelauto ondernemer

Voor een bestelauto doe je geen aangifte. Wel moet de bpm voor de bestelauto worden bepaald. Daarvoor vul je het formulier 'Opgave bruto bpm-bedrag bestelauto' in. Na registratie van dit bedrag door de belastingdienst stuurt de RDW het kentekenbewijs toe.

Bestelauto particulier

Je ontvangt van de belastingdienst het verzoek om aangifte bpm te doen wanneer je als particulier een bestelauto invoert. Binnen één maand na de tenaamstelling van het kenteken moet je aangifte doen én de bpm betalen.

Ondernemerseisen bestelauto

Als ondernemer betaal je geen bpm voor een bestelauto die je meer dan bijkomstig (meer dan tien procent) in de onderneming gebruikt. Je moet een deel van de bpm alsnog betalen als u binnen vijf jaar na de afgifte van het kentekenbewijs

 • de bestelauto voor minder dan tien procent gebruikt voor de onderneming
 • de bestelauto verkoopt aan een particulier
 • het bedrijf staakt of de bestelauto overhevelt naar het privé-vermogen

Fiscale inrichtingseisen bestelauto

Een bestelauto moet voldoen aan inrichtingseisen. De bestelauto die niet meer aan deze eisen voldoet wordt voor de bpm aangemerkt en belast als personenauto. Je moet dan alsnog bpm betalen, verminderd met de gebruikskorting.

Aanschaf gebruikte bestelauto door particulier

Een particulier die een gebruikte bestelauto aanschaft binnen vijf jaar na de afgifte van het kenteken moet alsnog bpm betalen. De bpm wordt verminderd met de gebruikskorting. De belastingdienst stuurt een aangifte na registratie van het kenteken.

Buitenlands voertuig

Buitenlandse auto's worden in Nederland niet belast met bpm als ze worden gebruikt door buitenlanders. Als Nederlands ingezetene mag je in Nederland rijden met een buitenlandse personen- of bestelauto, maar dan moet je voor dat voertuig bpm en wegenbelasting betalen. U kunt vrijstelling aanvragen voor:

 • kortstondig gebruik in Nederland (maximaal twee weken)
 • gebruik door werknemers
 • gebruik door zelfstandigen/werkgevers

CO2-uitstoot

Er is een lager tarief voor auto's met een lage CO2-uitstoot. Wordt deze uitstoot hoger, bijvoorbeeld door ingrepen in het motormanagement, dan moet (aanvullende) bpm worden betaald.

Onze ledenadviseur Martijn
Contact

Vragen over vervoer?

Martijn en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder