Eigen risico

Het ‘eigen risico’ is een deel van het schadebedrag dat de verzekeringsmaatschappij niet betaalt, maar dat de verzekerde zelf moet betalen.

Het eigen risico geldt zowel voor de schade aan derden als voor de schade aan het voertuig zelf. Veel verzekeringsmaatschappijen hanteren de volgende eigen risico’s:

soort voertuig

WA-schade

cascoschade

EVO-Autopolis

personenauto

geen

135 euro

geen

bestelauto

225-250 euro

225 euro

 

vrachtauto

500 euro

450 euro

 


Bij cascoschade geldt in veel gevallen een hoger eigen risico voor bestuurders die jonger zijn dan 24 jaar. Ook bij het rijden met een aanhangwagen kan een hoger eigen risico van kracht zijn.

Je kunt de premie verlagen door vrijwillig een hoger eigen risico af te spreken. Echt aantrekkelijk is dit meestal niet. De premiekorting is beperkt en wordt bovendien verminderd met de no-claimkorting.

De wet eist dat de verzekeringsmaatschappij de schade van het slachtoffer volledig vergoedt. Een eigen risico mag dus niet in mindering worden gebracht op de schadevergoeding. De verzekeringsmaatschappij moet de schade volledig betalen en kan daarna het eigen risico terugvorderen van de verzekerde of de verzekeringsnemer.

Voor bestel- en vrachtauto’s geldt het eigen risico meestal voor zowel de WA-schade als de cascoschade. Bij een gecombineerde schade wordt slechts éénmaal het eigen risico in rekening gebracht.

Het eigen risico wordt niet op elke schade in mindering gebracht. Zo hoef je voor een reparatie van de autoruiten door harsinjectie geen eigen bijdrage te betalen. Het eigen risico geldt ook niet voor kosten die vallen onder de hulpverlening.

De evofenedex-autoverzekering hanteert geen eigen risico bij de verzekering van personenauto’s. Ook zijn er enkele verzekeringsmaatschappijen die geen eigen risico hanteren voor schade aan de auto, als deze schade niet is veroorzaakt door schuld van de bestuurder. Dit is een gunstige bepaling bij parkeerschade waarbij de dader onbekend is.

Waarborgfonds Motorverkeer

Het Waarborgfonds Motorverkeer vergoedt de schade:

  • als er voor het voertuig geen verzekering is afgesloten
  • veroorzaakt tijdens diefstal
  • als de dader onbekend is

Het fonds hanteert een ‘eigen risico’ van 250 euro als de schade is veroorzaakt door een onbekende dader.

Kun je het eigen risico verhalen op de bestuurder als deze schuldig is aan het ontstaan van de schade? Dit kan alleen als je kunt aantonen dat de schade willens en wetens is veroorzaakt met de intentie om schade te rijden. Het is moeilijk, zo niet onmogelijk dit bewijs te leveren.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder