Hoe lang all risk verzekeren

Een paar jaar na de aanschaf is de auto minder waard. Moet hij dan nog steeds allrisks verzekerd blijven of kun je deze verzekering omzetten in een WA-verzekering plus eventueel een beperkte cascoverzekering? Hoe kun je berekenen wanneer het omslagpunt bereikt is?

Norm

De algemene norm is: zo lang de premie voor de cascoverzekering in een redelijke verhouding staat tot het risico dat het bedrijf loopt is een allrisksverzekering zinvol. Duidelijk is dat die norm voor ieder bedrijf anders kan zijn. Er zijn zelfs bedrijven die er voor kiezen om de auto gedurende de gehele gebruiksperiode allrisks te verzekeren.

Nettopremie

Voor de vergelijking van de premie moet je uitgaan van de nettopremie voor de cascoverzekering. De nettopremie is de premie, verminderd met de no-claimkorting en verhoogd met de assurantiebelasting van 21,5 procent (tot 1 januari 2013 bedroeg de assurantiebelasing 9,7%). Jouw tussenpersoon of jouw verzekeringsmaatschappij kan u deze nettopremie opgeven.

Risico’s

Er zijn twee verschillende soorten risico’s waarmee je rekening moet houden:

  • het financiële risico bestaat maximaal uit de dagwaarde van de auto; deze waarde is afhankelijk van soort, merk, type en bouwjaar van de auto
  • de kans dat het voertuig beschadigd raakt het is niet aan te geven wat de kans is dat de auto beschadigd zal raken; wel kan worden gekeken naar het schadeverloop in het verleden: als dat redelijk is, kan het risico meevallen

Als bekend is wat de nettopremie voor de cascoverzekering is, weet je welke premie je betaalt voor het verzekeren van de schade aan jouw auto. Je moet dan zelf beslissen of de premie in een redelijke verhouding staat tot het financiële risico. Daarbij moet je er rekening mee houden dat de verzekeringsmaatschappij nooit het eigen risico vergoedt.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder