Binnenvaartvloot

Circa 6.750 binnenvaartschepen in Nederland

De Nederlandse binnenvaartvloot bestaat uit ongeveer 6.750 schepen (2010). De grootste schepen zijn 135 tot in de toekomst 150 meter lang en hebben een breedte tussen de 23 en 34 meter.

De grootste duwstellen en koppelverbanden bereiken 200 tot 300 meter lengte en een breedte van 34 meter. De grootste schepen zijn alleen geschikt voor de grotere vaarwegen; het ‘standaardschip’ meet 110 bij 11,40 meter en heeft een capaciteit van 3.000 ton of 200 TEU bij een diepgang van 3,5 meter.

Aantal kleinere vaarschepen neemt af

Hoofdzakelijk vanwege de ongunstige bedrijfseconomische vooruitzichten neemt het aantal kleinere vaarschepen af. Vooral voor bedrijven die aan kleinere vaarwegen zijn gelegen biedt dat een onaantrekkelijk toekomstperspectief. Meer informatie over de kenmerken en samenstelling van de binnenvaartvloot vindt je op de websites van het Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart (EICB) en het Bureau Voorlichting Binnenvaart (BVB).

Emissienormen vastgesteld door de CCR

De CCR (Centrale Commissie voor de Rijnvaart) heeft emissienormen vastgesteld, waardoor de binnenvaart steeds schoner wordt. Het reduceren van het zwavelgehalte in de brandstof en de aanpassing (o.a. roetfilters) en vervangen van scheepsmotoren horen tot de belangrijkste maatregelen.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder