Zware vrachtauto voor goederenvervoer

Je moet een extra belasting betalen als je een zware vrachtauto, die bestemd is voor goederenvervoer, gebruikt op een autosnelweg.

Een zware vrachtauto is een vrachtauto of trekker met een toegestane maximummassa van 12 ton of meer. De toegestane maximummassa (tmm) wordt voor het eurovignet als volgt berekend:

  • voor een (solo) vrachtauto: tel het laadvermogen op bij het leeggewicht (massa ledig voertuig) van de vrachtauto
  • voor het samenstel van vrachtauto met aanhangwagen: tel de toegestane maximummassa van de aanhangwagen op bij de toegestane maximummassa van de vrachtauto
  • voor een samenstel van trekker met oplegger: tel de maximum te trekken massa oplegger, volgens het kentekenbewijs van de trekker, op bij het eigen gewicht (massa ledig voertuig) van de trekker.

Bestemd voor goederenvervoer

Het eurovignet is niet verplicht voor zware vrachtauto's die niet bestemd zijn voor het vervoer van goederen. Ieder land hanteert zijn eigen normen om te bepalen of de zware vrachtauto bestemd is voor goederenvervoer. Daarbij wordt gekeken naar onder andere de aanwezigheid van laadruimte, laadcapaciteit of laadvermogen. Dit kan betekenen dat je voor voertuigen die in Nederland niet belast worden, omdat er geen goederen mee worden vervoerd, buiten Nederland wel moet betalen.

B/E-combinatie

Je betaalt in Nederland geen eurovignetheffing voor een samenstel van trekker met oplegger, waarbij de toegestane maximummassa van de trekker niet meer is dan 3,5 ton. Ook niet als de toegestane maximummassa van het samenstel meer is dan 12 ton.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder