skipToContentskipToFooter

In een groot aantal Duitse binnensteden is er een milieuzone. Toegang tot deze zones wordt verleend middels de uitstootnorm van het voertuig. 

Deze uitstootnorm wordt kenbaar gemaakt middels een sticker achter de voorruit. De kleur van de sticker is voor controleurs een verwijzing naar de norm. De milieuzone heeft alleen betrekking op de binnensteden. Deze geldt dus niet voor de snelwegen om of door deze steden. Voor een overzicht van de milieuzones kun je terecht op de site van het Umweltbundesamt.

Met ingang van 1 juli 2014 is voor alle steden uitgezonderd Augsburg, Münster, Neu-Ulm en Schramberg alleen nog maar toegang met een groene sticker. De vier hierboven vermelde steden mag men ook nog met een gele sticker in.

Er is geen milieusticker vereist voor de volgende categorieën:

  • Landbouwtractoren
  • Mobiele machines en apparaten
  • Voertuigen van hulpdiensten
  • Snor-, bromfietsen, motoren, scooters en driewielige voertuigen
  • Voertuigen van personen met een beperking, in het bezit van een Europese gehandicaptenkaart
  • Historische voertuigen van minimaal dertig jaar oud

Voor het verkrijgen van de sticker kun je bij een aantal organisaties terecht zoals TÜV-NordMilieusticker.EU, Milieusticker-duitsland.nl en Milieuvignet-duitsland.nl. Daarnaast is in Duitsland bij elke garage de sticker verkrijgbaar. Op de sticker staat het kenteken van het bijbehorend voertuig vermeld. De sticker kan slechts éénmalig worden aangebracht. Indien men de voorruit moet vervangen wegens schade dien je een nieuwe sticker te bestellen. De prijs voor een sticker is in Duitsland gunstiger dan in Nederland.

Vragen over landeninformatie?

Peter en zijn collega's helpen je graag verder.

Marinke Roebersen evofenedex