skipToContentskipToFooter

In Duitsland is het goed te weten wat de verplichtingen zijn omtrent winterbanden en sneeuwkettingen. Bereid je goed voor en ga veilig op weg.

In Duitsland is het verplicht om met winterbanden te rijden bij winterse omstandigheden, zoals ijzel, sneeuw of vorst. Onder winterbanden worden verstaan banden die zijn voorzien met de aanduiding M+S, M S of een sneeuwvloksymbool. Ook vierseizoenen- of all-weather banden moeten zijn voorzien van deze symbolen.

Voor alle vrachtauto’s en bussen in de categorie M2, M3, N2, N3 (voertuigen van meer dan 3,5 ton ttg) betekent dit dat alleen op aandrijfas winterbanden moeten zijn gemonteerd. Van personenauto’s en alle vrachtauto’s en bestelbussen t/m 3,5 ton ttg moeten alle vier de wielen van winterbanden zijn voorzien.

  • Voor bestelwagens en lichte bedrijfswagens ≤ 3.500 kg zijn winterbanden verplicht bij winterse wegomstandigheden. 
  • Voor bedrijfswagens > 3.500 kg zijn winterbanden verplicht voor de aangedreven as(sen) en de voorste stuuras(sen).

Onderscheid banden van voor en na 1 januari 2018

De Duitse wetgeving maakt onderscheid tussen banden die voor en vanaf 1 januari 2018 zijn geproduceerd. Een band van voor 2018 is volgens de Duitse wet een winterband als die voorzien is van een M+S-markering (Modder en Sneeuw) op de zijkant. Deze banden worden nog tot 30 september 2024 als winterband aangemerkt. Daarna voldoen ze als winterband niet meer aan de Duitse wetgeving. 

Een winter- of vierseizoenenband die is geproduceerd vanaf 1 januari 2018 moet een Three-Peak-Mountain Snowflake-symbool (3PMSF) op de zijkant hebben om wettelijk als winterband te worden aangemerkt. Alleen een M+S-codering voldoet dus niet.

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn niet verplicht, tenzij dit via borden of signalering wordt aangegeven. Wij raden je aan tijdens het winterseizoen altijd sneeuwkettingen mee te nemen. Je moet de sneeuwkettingen aanbrengen op de banden van de aandrijfsas(sen). De maximum snelheid is 50 km/u. 

Aanbevolen minimale profieldiepte

  • 6,0 mm voor winterbanden
  • 1,6 mm voor zomer- en winterbanden

Sanctie

Bij ongeschikte banden onder het voertuig kun je een boete krijgen. Bovendien kan betrokkenheid bij een verkeersongeval, buiten de eigen schuld, leiden tot mede-aansprakelijkheid.

Krijg meer grip op jouw handel en logistiek

Of je nu goederen laat vervoeren, importeert, exporteert of goederen opslaat. Wij helpen jou graag om dit zo goed mogelijk te regelen.

Vragen over landeninformatie?

Peter en zijn collega's helpen je graag verder.

Marinke Roebersen evofenedex