skipToContentskipToFooter

Voor voertuigen tot en boven de 3,5 ton

De regels gelden voor op Nederland gekentekende voertuigen naar, van of door Frankrijk. Nationaal geldende beperkingen voor aldaar gekentekende voertuigen zijn niet meegenomen.

Winterbanden

Vracht- en bestelauto's ≤ 3.500 kg:

Vanaf 1 november 2021 is de Franse wetgeving gewijzigd. Onder andere personenauto’s, bestelwagens en campers moeten in berggebieden zijn voorzien van winterbanden, of minimaal twee sneeuwkettingen op de aangedreven wielen. De nieuwe wetgeving geldt in 48 departementen in bergachtige delen van Frankrijk. Deze departementen liggen in de Alpen, het Centraal Massief, de Jura, de Pyreneeën, de Vogezen en op Corsica. De verplichting geldt in de periode 1 november – 31 maart. Een winterband moet voorzien zijn van het opschrift M+S. Met ingang van 1 november 2024 is het sneeuwvloksymbool verplicht.  

Sneeuwkettingen en Bord B26

Montage van sneeuwkettingen op minimaal twee aangedreven as(sen) is verplicht bij het bord ‘B26’ Chaînes à neige obligatoires’. Als bij het bord de tekst ‘pneus neige admis’ of ‘pneu hiver admis’ is geplaatst, mag ter plekke met winterbanden (zonder sneeuwkettingen) worden gereden. De maximumsnelheid is 50 km/u.

Minimale profieldiepte

  •  1,6 mm

Krijg meer grip op jouw handel en logistiek

Of je nu goederen laat vervoeren, importeert, exporteert of goederen opslaat. Wij helpen jou graag om dit zo goed mogelijk te regelen.

Vrachtauto's > 3.500 kg:

Vanaf 1 november 2021 is de Franse wetgeving gewijzigd. Bedrijfswagens > 3.500 kg moeten in berggebieden zijn voorzien van winterbanden of sneeuwkettingen. Vrachtwagens zonder aanhanger of oplegger moeten zijn voorzien van sneeuwkettingen op minimaal twee aangedreven wielen, of winterbanden op minimaal twee wielen op de stuuras en op minimaal twee wielen op een aangedreven as. 

Vrachtwagens met aanhanger of oplegger dienen onder winterse omstandigheden te zijn voorzien van sneeuwkettingen op minimaal twee aangedreven wielen, ook als de combinatie is voorzien van winterbanden. De nieuwe wetgeving geldt in 48 departementen in bergachtige delen van Frankrijk. Deze departementen liggen in de Alpen, het Centraal Massief, de Jura, de Pyreneeën, de Vogezen en op Corsica. De verplichting geldt in de periode 1 november – 31 maart. Een winterband moet voorzien zijn van het opschrift M+S. Met ingang van 1 november 2024 is het sneeuwvloksymbool verplicht. 

Sneeuwkettingen verplichting (meeneemplicht)

Sneeuwkettingen zijn in Frankrijk verplicht bij een bord. Op sommige bergpassen is montage van kettingen op ten minste twee wielen van de aangedreven as(sen) verplicht. Dit wordt aangegeven met het bord ‘Chaînes à neige obligatoires’. 

Minimale profieldiepte

  •  1 mm (zomer- en winterbanden)

Vragen over landeninformatie?

Peter en zijn collega's helpen je graag verder.

Marinke Roebersen evofenedex