skipToContentskipToFooter

London kent een aantal milieuzones. De Low Emission Zone (LEZ) voor vrachtauto’s, bestelauto’s en personenbussen boven de 3,5ton ttg en de Ulta Low Emission Zone (ULEZ). 

LEZ (Low Emission Zone)

De LEZ geldt voor voertuigen (ook buitenlands gekentekend) van meer dan 3,5ton Maximaal Toegelaten Massa (MTM) (vrachtauto’s, bestelauto's, speciale voertuigen) en voor personenbussen van meer dan 5ton MTM. De minimale EURO-norm = EURO VI.

Als je een voertuig bestuurt dat buiten het VK is geregistreerd, moet je het voertuig registreren om aan te tonen dat je voldoet aan de LEZ-emissienormen. Het is belangrijk dat je dit doet, want als je in de LEZ rijdt zonder te registreren moet je (zelfs als je voertuig aan de normen voldoet) de dagelijkse heffing betalen of je loopt het risico op een dwangbevel.

Betaling

Naast registratie moet je ook een dagvergoeding betalen. De dagvergoeding bedraagt:

  • £ 100 voor bestelauto’s of gespecialiseerde dieselvoertuigen (meer dan 1.205 ton leeggewicht tot 3,5 ton bruto voertuiggewicht) of minibussen (tot 5 ton) die niet voldoen aan de Euro 3-normen.
  • £ 100 voor vrachtauto’s, vrachtauto combinaties, bestelauto’s en gespecialiseerde zware voertuigen van meer dan 3,5 ton, evenals bussen/minibussen en touringcars van meer dan 5 ton die niet voldoen aan Euro VI (NOx en PM)-normen, maar wel aan Euro IV (PM)
  • £ 300 voor vrachtauto’s, vrachtauto combinaties, bestelauto’s en gespecialiseerde zware voertuigen van meer dan 3,5 ton, evenals bussen/minibussen en touringcars van meer dan 5 ton die niet voldoen aan Euro IV (PM)

Betalen kan je via deze website: How to pay a LEZ charge - Transport for London (tfl.gov.uk)

Meer informatie over de LEZ-zones vind je op de website van de Engelse overheid: Your vehicle and LEZ - Transport for London (tfl.gov.uk)

ULEZ (Ulta Low Emission Zone)

De ULEZ geldt voor personenauto’s, motoren, bestelauto's t/m 3,5ton MTM en personenbussen t/m5ton MTM. 

De ULEZ geldt niet voor: vrachtauto’s, bestelauto’s, speciale voertuigen van meer dan 3,5ton en voor personenbussen van meer dan 5ton MTM. Voor deze voertuigen betaal je al de LEZ als je voertuig niet aan de LEZ-emissienorm voldoet. Meer infomatie: ULEZ: Where and when - Transport for London (tfl.gov.uk)

Congestion charge zone

Naast de LEZ bestaat in London de Congestion charge zone. Deze zone overlapt ongeveer de LEZ. Daarvoor moet ook een aanmelding komen en er geldt een dagtarief van GBP 15,-. Meer informatie en aanmelden kan via deze website: Congestion Charge zone - Transport for London (tfl.gov.uk)

Veiligheidseisen aan zware voertuigen - Direct Vision Standard (DVS)

Sinds maart 2021 zijn er voor het rijden in London eisen aan het voertuig opgesteld in de Direct Vision Standard. Om de veiligheid van verkeersdeelnemers in London te vergroten zijn per maart dit jaar eisen gesteld aan de veiligheid van voertuigen met een MTM van meer dan 12ton. Meer informatie: Direct Vision Standard and HGV Safety Permit - Transport for London (tfl.gov.uk)

Vervoer - binnenkomen en aanmelden in UK

Om Engeland binnen te komen moet je een aantal zaken regelen: 

Ferry en Eurotunnel

Tickets voor de Ferry en Eurotunnel koop je via deze website: Freight & Haulage - The UK To France With Eurotunnel Le Shuttle Freight (eurotunnelfreight.com).

Vragen over landeninformatie?

Peter en zijn collega's helpen je graag verder.

Marinke Roebersen evofenedex