skipToContentskipToFooter

Leistungsabhängige Schwerverkehrsabgabe - LSVA

In Zwitserland geldt voor voertuigen, met een maximum toegestaan totaalgewicht (MTM) van meer dan 3,5 ton, een prestatie-afhankelijke vrachtautoheffing (ton/km heffing) de zogeheten LSVA (Leistungsabhängige Schwerverkehrsabgabe). 

De hoogte van de heffing is afhankelijk van het gewicht van het voertuig, het aantal gereden kilometers en de EURO-norm. Kijk voor de tarieven en berekening op deze Zwitserse website: HVC - General / Rates (admin.ch)

Betaalwijze

Betaling van de LSVA kan elektronisch via een EETS on-board-unit. Of via een ID-kaart die bij de Zwitserse douane bij het grenskantoor van binnenkomst verkrijgbaar is. Met elke gangbare tank- of creditkaart kan worden betaald. Kijk voor aanvullende informatie: Performance-related heavy vehicle charge - Vehicles licensed abroad (admin.ch)

Voor zware personenauto’s, campers, caravans, personenbussen, circusvoertuigen e.d. met een MTM van meer dan 3,5 ton geldt er ook een prestatie-afhankelijke heffing (PSVA). Kijk voor deze tarieven en betaalwijze: Pauschale Schwerverkehrsabgabe (PSVA) für ausländische Fahrzeuge (admin.ch)

Voertuigen (personenauto’s, campers, caravans) met een MTM van niet meer dan 3,5ton betalen een wegenvignet. Kijk voor verkrijgbaarheid en tarieven: https://www.tolls.eu/switzerland

Tol St Bernhard tunnel

Naast de LSVA moet voor de St Bernhard Tunnel apart tol worden betaald. De actuele tarieven vind je op deze website: TOLLS (letunnel.com)

Een tolbox voor Europa

Er zijn diverse serviceproviders die elektronische voorzieningen bieden waarmee de tol elektronisch kan worden afgerekend. Wij werken hiervoor samen met DKV. Wordt er op meerdere landen gereden met ieder een eigen tolsysteem, dan zou een 1-enkel systeem uitkomst kunnen bieden. Lees meer: 1 tolbox voor alle Europese landen | evofenedex

Vragen over landeninformatie?

Peter en zijn collega's helpen je graag verder.

Marinke Roebersen evofenedex