Kentekenplaat

Op de voor- en achterkant van een auto en op de achterzijde van een aanhangwagen of oplegger moet een goedgekeurde (gele) kentekenplaat zijn aangebracht.

Deze platen worden per kentekennummer slechts eenmaal verstrekt. Je kunt wel meer witte kentekenplaten bestellen. Deze worden gebruikt op lichte aanhangwagens, waarvoor geen eigen kenteken is afgegeven, en op buitenlandse aanhangwagens of opleggers afkomstig uit een land dat voor die voertuigen geen eigen kenteken afgeeft. Verder wordt de witte plaat met het kenteken van het voertuig bevestigd op de lading als door die lading de gele kentekenplaat niet leesbaar is. De kentekenplaat moet goed leesbaar zijn; ook als een trekhaak is aangebracht. De kentekenplaat aan de achterzijde van het voertuig moet zijn verlicht. 

Bijzondere kentekenplaten

De kentekenplaten van tijdelijke kentekens zijn wit, handelaarskentekenplaten zijn groen van kleur en er zijn speciale lichtblauwe kentekenplaten voor taxi's. De oude donkerblauwe kentekenplaat mag zijn aangebracht op voertuigen van voor 1978.

Vermissing of diefstal van de kentekenplaten

Bij vermissing of diefstal van de kentekenplaten kunt u bij een erkende leverancier nieuwe platen aanschaffen. Deze worden voorzien van een duplicaatcode. De leverancier meldt deze duplicaatcode aan de RDW.

Belemmering herkenning kenteken

Het is verboden om de herkenning van het kenteken te bemoeilijken of een onjuist Nederlands of buitenlands kenteken aan te brengen. Het overtreden van dit verbod is een misdrijf en wordt fors beboet.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder