Regelgeving België

België is momenteel proeven met ecocombi’s aan het opstarten. De eisen die gesteld worden aan de proef in België zijn hieronder beschreven. Het is nog niet duidelijk per wanneer de proef in België van start gaat.

Voertuig

De volgende eisen zijn gesteld. De voertuigcombinatie:

  • mag niet zwaarder zijn dan 60 ton.
  • moet een minimale laadlengte van 18 meter hebben
  • moet minimaal een euro 5 motor hebben
  • moet een minimale kracht hebben van minimaal 5 Kw per ton
  • mag maximaal twee draaipunten hebben
  • moet een draaicirkel hebben tussen de 14,5 (buitenste straal) en 6,5 meter (binnenste straal).
  • moet een brandstofverbruikmeter of boordcomputer met een nauwkeurigheid van 1/10 liter hebben

Vergunning

Voor het meedoen aan de proef in België is een vergunning nodig. Deze schriftelijke vergunning moet aangevraagd worden bij de Minister. Een vergunning is twee jaar geldig. Een vergunning is geldig tot uiterlijk 28 februari 2018.

Bestuurder:

De bestuurder van een ecocombi in België moet minimaal vijf jaar in het bezit zijn van het CE rijbewijs. Daarnaast mag de chauffeur geen invordering van het rijbewijs hebben gehad.

Deelnemen aan het verkeer

Vergelijkbaar met Nederland heeft ook België bepaald dat bij ijzel, sneeuw en zicht minder dan 200 meter het verboden is te rijden met de ecocombi. Daarnaast mogen voertuigen die harder kunnen dan 50 km/uur niet worden ingehaald door een ecocombi.

Het gebruik van cruise control in een ecocombi is verboden. Alleen het gebruik van intelligente cruise control is toegestaan.

Het vervoer van 45 voet containers, gevaarlijke stoffen, vloeistoffen in tanks, ondeelbare voorwerpen en levende dieren zijn verboden.

Vrijgegeven wegen

evofenedex heeft momenteel nog geen uitsluitsel over de wegen die worden vrijgegeven voor het vervoer van ecocombi’s. Dit wordt uitgezocht.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder