Wat zijn milieuzones en waar zijn deze?

Leestijd: 2 minuten

De afgelopen jaren zijn er in Nederland in verschillende steden milieuzones ingevoerd om de luchtkwaliteit en leefbaarheid te verbeteren. Een milieuzone is een gebied, vaak gelegen in de binnenstad, ingesteld door een gemeente, waaruit voertuigen worden geweerd die niet voldoen aan een aldaar geldende Euronorm. De overheid en het bedrijfsleven hebben in 2006 een convenant getekend waarin afspraken voor deze zones zijn vastgelegd. Het convenant ‘Stimulering schone vrachtauto’s en milieuzonering’.

Momenteel kennen de volgende Nederlandse steden een milieuzone voor vrachtverkeer:

's Hertogenbosch Maastricht
Amsterdam Rotterdam
Breda Rotterdam Maasvlakte
Delft Tilburg
Den Haag Utrecht
Eindhoven Rijswijk
Leiden Arnhem
Haarlem  

De volgende steden kennen op dit moment een milieuzone voor personen- of bestelauto’s:

Amsterdam Den Haag
Arnhem Utrecht

Voor vrachtauto’s is er een uniform systeem voor milieuzones ingevoerd, maar voor personen- of bestelauto’s kunnen de regels per gemeente verschillen. Bij het inrijden van de milieuzone zie je dit bord of een variant hierop. Controle vindt plaats bij het inrijden van de zone met camera’s en nummerplaatherkenning. 

bord mileuzoneOm na te gaan of een bestemming in een milieuzone ligt kan je het beste de website van de betreffende gemeente raadplegen. Iedere gemeente heeft op haar website duidelijke informatie staan wat de grenzen van de zone zijn. Het staat gemeenten vrij om de zone te vergroten. Uiteraard wordt dit aangekondigd, maar het kan betekenen dat bestemmingen die eerst buiten de zone lagen er in komen te liggen na een wijziging.

Op de onderstaande kaart is de grootte van de verschillende milieuzones te vinden. Via de zoekbalk kan je eenvoudig zoeken op stadsnaam. Op het icoon links van de zoekbalk is er ook de mogelijkheid om andere kaartlagen te laten zien, zoals venstertijden, laad- en losplaatsen en zero-emissiezones. Bij het te ver uitzoomen zijn de milieuzones niet zichtbaar. Daarnaast is momenteel de kaart het beste te gebruiken via de computer. 

 

Mark van Geest evofenedex
Contact

Vragen over milieuzones?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder