skipToContentskipToFooter

Alles over het C- en CE-rijbewijs

Het C-rijbewijs mag behaald worden vanaf 18 jaar, mits men de beschikking heeft over een geldig B-rijbewijs. Om met een aanhangwagen/oplegger te rijden die zwaarder is dan 750 kg moet er een aanvullend rijbewijs worden gehaald, het CE-rijbewijs.

C-rijbewijs

Het C-rijbewijs mag behaald worden vanaf 18 jaar, mits men de beschikking heeft over een geldig B-rijbewijs. Voor het verkrijgen van het C-rijbewijs is een medische keuring verplicht. Met dit rijbewijs mag op voertuigen gereden worden waar de toegestane maximum massa (TMM = ledig gewicht voertuig + laadvermogen voertuig) hoger is dan 3.500 kg. Achter deze voertuigen mag een aanhangwagen gekoppeld worden met een TMM van maximaal 750 kg.

CE-rijbewijs

Om met een aanhangwagen/oplegger te rijden die zwaarder is dan 750 kg moet er een aanvullend rijbewijs worden gehaald, het CE-rijbewijs. Een houder van het CE-rijbewijs mag rijden op combinaties waarvan het TMM van het trekkend voertuig boven 3.500 kg is en waarvan het TMM van de aanhangwagen/oplegger boven 750 kg is. Het CE-rijbewijs geeft de bestuurder ook de bevoegdheid om samenstellen te besturen waar een BE-rijbewijs voor nodig is.

C1-rijbewijs

Het C1-rijbewijs mag behaald worden vanaf 18 jaar, mits men de beschikking heeft over een geldig B-rijbewijs. Dit rijbewijs geeft de bevoegdheid om voertuigen te besturen met een toegestane maximum massa (TMM) van meer dan 3.500 kg maar maximaal 7.500 kg. Met dit rijbewijs mag een voertuig bestuurd worden dat plaats biedt aan maximaal 8 personen (exclusief bestuurder). Achter deze voertuigen mag een aanhangwagen gekoppeld worden met een TMM van maximaal 750 kg.

C1E-rijbewijs

Als je in het bezit bent van het C1-rijbewijs en je wil met een zwaardere aanhangwagen/oplegger rijden, moet je een aanvullend rijbewijs halen: het C1E-rijbewijs. Het C1E-rijbewijs geeft je een tweetal rechten:

  1. De houder van het C1E-rijbewijs mag rijden op een trekkend voertuig van de categorie C1 met daarachter een aanhangwagen of oplegger waarvan het TMM zwaarder is dan 750 kg, mits de TMM van de totale combinatie niet meer is dan 12.000 kg.
  2. De houder van het C1E-rijbewijs mag achter een voertuig van de categorie B een aanhangwagen of oplegger koppelen waarvan het TMM zwaarder is dan 3.500 kg, mits de TMM van de totale combinatie niet meer is dan 12.000 kg.

T-rijbewijs

Het T-rijbewijs wordt automatisch bijgeschreven als het C-rijbewijs wordt afgegeven.

C-rijbewijs halen

Het halen van het C-rijbewijs kan op twee manieren. Dit komt door de wetgeving rondom de richtlijn vakbekwaamheid, ook nascholing chauffeurs genoemd. Deze wetgeving bestaat uit een “gedeelte periodieke nascholing” en een gedeelte “basiskwalificatie”. De basiskwalificatie is opgenomen in het opleidingstraject voor het halen van het C-rijbewijs. Met deze opleiding mag de houder van het C-rijbewijs het rijbewijs beroepsmatig inzetten.

Het is echter ook mogelijk om het C-rijbewijs zonder basiskwalificatie te halen. Het C-rijbewijs mag dan alleen privématig of onder één van de uitzonderingen van de richtlijn vakbekwaamheid gebruikt worden. Het C-rijbewijs zonder basiskwalificatie is alleen te halen voor chauffeurs van 21 jaar en ouder. Er zit een verschil in het opleidingsprogramma als men het rijbewijs zonder of met basiskwalificatie wil gaan halen.

Zonder basiskwalificatie (rijbewijstraject)

Iemand die het rijbewijs zonder basiskwalificatie wil gaan halen heeft te maken met de volgende theorie onderdelen:

  • Verkeer en techniek, 65 vragen
  • Administratie, 40 vragen

Voor het praktijkgedeelte moet hij een praktijktoets van 85 minuten afleggen. Een houder van een rijbewijs zonder basiskwalificatie mag het rijbewijs alleen privématig of onder een uitzondering van de nascholing gebruiken.

Met basiskwalificatie (vakbekwaamheidtraject)

Iemand die het rijbewijs met basiskwalificatie wil halen moet voor het theorie gedeelte onderstaande theoriedelen halen:

  • Verkeer en Techniek, 65 vragen;
  • Administratie deel 2, 65 vragen;
  • Administratie deel 3, 45 vragen).

Het praktijkgedeelte bestaat uit:

  • Toets op het besloten terrein of in een simulator, 30 minuten;
  • Praktische toets, 60 minuten;
  • Praktijktoets van 85 minuten.

Iemand die het rijbewijs met basiskwalificatie haalt mag het rijbewijs zonder beperkingen gebruiken. De rijbewijshouder moet wel in een periode van 5 jaar tijd de 35 uur nascholing volgen, om het rijbewijs vakbekwaam te houden.

Chauffeursdiploma vervallen

Per 10 september 2009 is het chauffeursdiploma vervallen. In plaats van het chauffeursdiploma is de Richtlijn Vakbekwaamheid (nascholing chauffeurs/code95) ingegaan.

Rijbewijs verlengen/vernieuwen

Het C-rijbewijs wordt afgegeven met een geldigheid van 5 jaar, voor 19 januari 2013 was dit 10 jaar. De vervaldatum van het rijbewijs staat op de achterkant van het rijbewijs. Het is verboden om met een verlopen rijbewijs te rijden. Voor gemeenten geldt een maximumtarief voor het aanvragen of verlengen van rijbewijzen.

Er bestaat ook de mogelijkheid om het rijbewijs te vernieuwen. Hierbij wordt de geldigheid van het rijbewijs niet verlengd en is ook geen medische keuring verplicht. Het vernieuwen van het rijbewijs kan verstandig zijn om de code 95 op het rijbewijs te krijgen. Om het rijbewijs te verlengen is een medische keuring verplicht

Vragen over vervoer?

Marjolein en haar collega's helpen je graag verder

Marjolein Vervoer evofenedex