Gewijzigde rijbewijswetgeving vanaf 2013

Op 19 januari 2013 is de derde rijbewijsrichtlijn ingegaan. Hieronder worden de wijzigingen beschreven.

Met een B-rijbewijs mag een aanhangwagen meegenomen worden met een toegestane maximum massa van maximaal 750 kg. De aanhangwagen mag zwaarder zijn dan 750 kg mits het totaalgewicht van de combinatie niet zwaarder is dan 3.500 kg. Voor 19 januari gold dat de aanhangwagen alleen zwaarder mag zijn dan 750 kg als het totaalgewicht van de aanhangwagen niet meer is dan het ledig gewicht van het trekkend voertuig en de voertuigcombinatie niet meer dan 3.500 kg is.

B plus rijbewijs/ code 96

Vanaf 19 januari 2013 is er een nieuwe rijbewijscategorie toegevoegd voor het rijden met aanhangwagens. Dit rijbewijs heet het B plus rijbewijs, ook wel code 96 genoemd. Met deze code mag een rijbewijshouder van een B-rijbewijs een aanhangwagen meenemen die zwaarder is dan 750 kg waarbij het totaalgewicht van de combinatie maximaal 4.250 kilogram weegt. Voor het hebben van het B plus rijbewijs is een opleiding vereist. De opleidingseisen zijn hetzelfde als die van het examen voor een BE-rijbewijs. Als het examen succesvol is afgelegd kan bij het gemeentehuis een keuze gemaakt worden uit het B plus rijbewijs of een BE-rijbewijs. Als er gekozen wordt voor het B plus rijbewijs, dan krijgt de rijbewijshouder een code 96 op het rijbewijs bijgeschreven.

evofenedex adviseert rijbewijshouders te kiezen voor het BE-rijbewijs. Dit biedt de rijbewijshouder namelijk veel meer voordelen omdat hiermee zwaardere aanhangwagens meegenomen mogen worden.

BE-rijbewijs

Met een BE-rijbewijs - behaald na 19 januari 2013 - mag een aanhangwagen of oplegger worden meegenomen tot maximaal 3.500 kilogram.

Voor opleggers of middenasaanhangwagens is een uitzondering mogelijk. Bij deze voertuigen kan namelijk gewicht worden overgedragen op het trekkend voertuig. In dat geval mag de combinatie zwaarder wegen dan 7000 kg.

Aan dergelijke combinaties zijn twee eisen verbonden:

  • Met het gewicht dat wordt overgedragen mag het trekkende voertuig niet zwaarder worden dan 3500 kg. Dat wordt als volgt berekend: de toegestane maximum massa van het trekkend voertuig (wat de auto volgens het kentekenbewijs mag wegen) minus de massa in rijklare toestand van de auto = een bepaald gewicht. Het gewicht dat wordt overgedragen (de toegestane maximum last onder de koppeling) mag niet hoger zijn dan dit bepaalde gewicht.
  • Het gewicht op de assen van de oplegger of middenasaanhangwagen mag niet zwaarder zijn dan 3500 kg.

Factsheet BE-Rijbewijs

Geldigheid C- en D-rijbewijs

De geldigheid van het C- en D-rijbewijs is gewijzigd naar 5 jaar.

Nieuwe rijbewijscategorieën

In de derde rijbewijs richtlijn zijn nieuwe rijbewijscategorieën toegevoegd, het C1- en D1-rijbewijs. Omdat het D1-rijbewijs zich richt op personenvervoer wordt hier alleen het C1-rijbewijs beschreven.

C1-rijbewijs

Het C1-rijbewijs mag behaald worden vanaf 18 jaar, mits men de beschikking heeft over een geldig B-rijbewijs.
Dit rijbewijs geeft de bevoegdheid om voertuigen te besturen met een toegestane maximum massa (TMM) van meer dan 3.500 kg maar maximaal 7.500 kg. Met dit rijbewijs mag een voertuig bestuurd worden dat plaats biedt aan maximaal 8 personen (exclusief bestuurder).
Achter deze voertuigen mag een aanhangwagen gekoppeld worden met een TMM van maximaal 750 kg.

C1E-rijbewijs

Als men in het bezit is van het C1-rijbewijs en men wil met een zwaardere aanhangwagen/oplegger rijden, moet er een aanvullend rijbewijs worden gehaald: het C1E-rijbewijs. Het C1E-rijbewijs geeft de houder een tweetal rechten.

  1. De houder van het C1E-rijbewijs mag rijden op een trekkend voertuig van de categorie C1 met daarachter een aanhangwagen of oplegger waarvan het TMM zwaarder is dan 750 kg, mits de TMM van de totale combinatie niet meer is dan 12.000 kg.
  2. De houder van het C1E-rijbewijs mag achter een voertuig van de categorie B een aanhangwagen of oplegger koppelen waarvan het TMM zwaarder is dan 3.500 kg, mits de TMM van de totale combinatie niet meer is dan 12.000 kg.

Factsheet Rijbewijs C

Gegevens trekkend voertuig

Toegestane maximum massa 3.500 kg
Massa rijklaar gewicht 2.000 kg

Gegevens oplegger

Toegestane maximum massa 5.000 kg
Maximale asdruk

3.500 kg


Als eerste moet worden bepaald wat het laadvermogen van het trekkende voertuig is. Hiervoor moet het toegestane maximum massa verminderd worden met het massa rijklaar gewicht, 3.500 - 2.000 = 1.500 kg.

Het laadvermogen van 1.500 kilogram mag worden opgeteld bij het maximum gewicht voor de oplegger, te weten 3.500 kg. Achter dit trekkende voertuig mag een oplegger gekoppeld worden van maximaal 5.000 kilogram op de voorwaarde dat de asdruk maximaal 3.500 kilogram bij de oplegger is.

Conclusie

Bovenstaande voertuigcombinatie mag met het nieuwe BE-rijbewijs worden bestuurd.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder