skipToContentskipToFooter

Tijdens een controle moeten chauffeurs de rij- en rusttijdgegevens (tachograafschijven en/of bestuurderskaart of print-outs) van de dag van controle en die van de daaraan voorafgaande 28 kalenderdagen kunnen tonen. Zo kan worden vastgesteld of de chauffeur voldoende dagelijkse en wekelijkse rusttijd heeft gehad. Per 2 maart 2015 is het patronaal attest vervallen. Alle rust en werkzaamheden van de chauffeur moeten worden geregistreerd in de tachograaf.

Met ingang van 1 januari 2025 wijzigen de voorafgaande kalenderdagen aan de rit van 28 naar 56 dagen.

Wanneer de techniek van de digitale tachograaf handmatige invoer niet toelaat of als een chauffeur zeer incidenteel rijdt, is het bij internationaal vervoer toegestaan voor de ontbrekende dagen in de reeks van 28 voorafgaande dagen aan de rit een 'patronaal attest' te gebruiken.

Een patronaal attest is een verklaring van de werkgever waarom de chauffeur geen registratie heeft van zijn rij- en rusttijden. Dit kan zijn door vakantie, ziekte, overige werkzaamheden zoals bijvoorbeeld kantoor- of magazijnwerkzaamheden, of als de chauffeur niet op een voertuig of voertuigcombinatie boven 3500 kg totaalgewicht heeft gereden. Je moet de verklaring met de typemachine of computer invullen en je mag de inhoud van het formulier niet aanpassen. Vul alleen een patronaal attest in voor die dagen dat er in het geheel niet gereden is.

Vragen over vervoer?

Marjolein en haar collega's helpen je graag verder

Marjolein Vervoer evofenedex