DAP

Delivered At Place

Delivered At Place (overeengekomen plaats van bestemming)

De verkoper betaalt voor vervoer naar de genoemde plaats, behalve de kosten in verband met de inklaring van import. De verkoper neemt bovendien alle risico's voorafgaand aan het moment dat de goederen klaar zijn om door de koper te worden gelost.

Kenmerken

 • Levering
  De verkoper moet de goederen, ongelost, op het aankomende transportmiddel ter beschikking stellen van de koper op het overeengekomen punt of plaats van bestemming.
 • Transportrisico
  Het risico van schade tijdens het vervoer na het bereiken van de plaats van levering zijn voor rekening van de koper. Vóór de levering loopt de verkoper het risico.
 • Transportkosten
  De kosten van het vervoer naar het overeengekomen punt in de plaats van levering zijn voor rekening van de verkoper. Verder vervoer is voor rekening van de koper.
 • Douaneformaliteiten
  De verkoper moet alle douaneformaliteiten verzorgen die voortvloeien uit de uitvoer. Voor zijn rekening zijn ook de daaraan verbonden kosten, rechten en heffingen. Voor rekening en risico van de koper zijn alle douaneformaliteiten en de daaraan verbonden kosten, rechten en heffingen die voortvloeien uit invoer in het land van bestemming.
 • Transportverzekering
  Geen van beide partijen is verplicht een verzekering voor de goederen af te sluiten.
 • Toevoeging plaats van levering
  Aan de leveringsconditie moet altijd worden toegevoegd waar de overdracht van de goederen plaatsvindt. Bij DAP is dit aangegeven met: … named place (…overeengekomen plaats).

DAP is een non-maritieme conditie en kan worden gebruikt voor alle vormen van vervoer.

  Exporteren zonder verrassingen met de juiste ICC Incoterms® 2020

  Wij hebben een helpdesk met de praktische kennis in huis. Zo kunnen wij je adviseren welke ICC Incoterms® 2020-conditite je moet toepassen.
  Lees verder ›

  Onze ledenadviseur Alice
  Contact

  Vragen over internationaal ondernemen?

  Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder