FCA

Free Carrier

Free Carrier

VRACHTVRIJ tot (eerste) VERVOERDER (overeengekomen laadplaats).
De verkoper betaalt voor vervoer naar het genoemde punt van levering en het risico gaat over wanneer de goederen worden overgedragen aan de eerste vervoerder. FCA is geschikt voor alle vormen van vervoer.

Kenmerken

 • Levering
  De verkoper levert de goederen aan de koper op een van de volgende twee manieren: 
  -1- Indien de overeengekomen plaats het bedrijfspand is van de verkoper, dan worden de goederen geleverd zodra ze zijn geladen op het door de koper georganiseerde voertuig.  
  -2- Indien de overeengekomen plaats een andere plek is, dan worden de goederen geleverd zodra de goederen ter beschikking worden gesteld van de vervoerder of een andere partij aangewezen door de koper, op het voertuig van de verkoper en gereed voor lossing. 
  Je hoeft optie I of II niet als zodanig te benoemen, dit wordt al bepaald door de plaats die je erachter vermeldt. Bij zowel FCA 1 als FCA 2 bepaalt de overeengekomen plaats waar het risico en de kosten overgaan van verkoper op koper.
 • Transportrisico
  Het risico van schade tijdens het vervoer is vanaf de levering voor rekening van de koper.
 • Transportkosten
  De kosten van het vervoer zijn vanaf de overeengekomen plaats van levering voor rekening van de koper. Tot de levering zijn de kosten voor rekening van de verkoper.
 • Douaneformaliteiten
  De verkoper moet alle douaneformaliteiten verzorgen die voortvloeien uit de uitvoer. Voor zijn rekening zijn de ook de kosten, rechten en heffingen die daaruit voortvloeien. De douaneformaliteiten, kosten, rechten en heffingen zijn voor rekening van de koper bij doorvoer door andere landen en invoer in het land van bestemming.
 • Transportverzekering
  Geen van beide partijen is verplicht een verzekering voor de goederen af te sluiten.
 • Toevoeging plaats van levering
  Bij de leveringsconditie moet de plaats van goederenoverdracht worden vermeld. Bij FCA is dit aangegeven met: (… named place (… overeengekomen plaats)).

Exporteren zonder verrassingen met de juiste ICC Incoterms® 2020

Wij hebben een helpdesk met de praktische kennis in huis. Zo kunnen wij je adviseren welke Incoterms®-conditite je moet toepassen.
Lees verder ›

  Onze ledenadviseur Alice
  Contact

  Vragen over internationaal ondernemen?

  Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder