Erkenning nodig voor verzending losse batterijen

Leestijd: 2 minuten

05-04-2022  Per 1 april 2022 is er een wijziging doorgevoerd in de internationale regelgeving voor het luchtvervoer van gevaarlijke stoffen. Deze wijziging betreft het vervoer van lithiumbatterijen door de lucht. Losse batterijen kunnen niet meer onder de voorwaarden van sectie II verstuurd worden. 

De wijziging is onderdeel van de Dangerous Goods Regulations van de International Air Transport Association (IATA). Sinds 1 april gelden nieuwe verpakkingsinstructies voor het versturen van losse lithiumbatterijen door de lucht. Hierdoor kun je dit soort batterijen niet meer onder de voorwaarden van sectie II versturen. Je moet hiervoor nu de voorwaarden van sectie IB gebruiken. 

Erkenning nodig

Door deze wijziging heb je nu een erkenning van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) nodig. Die vraag je aan met het formulier ‘Aanvraag erkenning voor het vervoer van gevaarlijke stoffen door de lucht’.

UN 3480 en 3090

De nieuwe instructies gelden voor:
•    lithiumbatterijen die vallen onder UN 3480;
•    lithiumbatterijen die vallen onder UN 3090.

De wijziging geldt niet voor lithiumbatterijen die in of bij apparatuur worden verzonden (UN 3481 en UN 3091), zoals bij laptops, telefoons en gereedschappen. In deze gevallen kun je de producten wel onder de voorwaarden van sectie II versturen.

Onze ledenadviseur Marjolein
Contact

Vragen over gevaarlijke stoffen?

Marjolein en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder