skipToContentskipToFooter

NIEUW OP DE MARKT: MOBIEL MICRODEPOT

N

Om de fameuze last mile uit te voeren zonder CO2-uitstoot zijn al talloze oplossingen bedacht, maar het échte ei van Columbus is nog altijd niet gevonden. Mercedes-Benz doet een poging met de vernieuwde Sustaineer.

Vrijwel iedereen die in de logistiek werkt, weet dat het laatste stukje van elk transport het moeilijkste is. De bestelautodivisie van Mercedes-Benz denkt graag mee en toont met de Sustaineer een prototype van een grote elektrisch aangedreven bestelauto die wordt gecombineerd met een elektrisch aangedreven vrachtfiets. De auto is gebaseerd op de eSprinter en tevens een doorontwikkeling van een in 2021 gepresenteerd prototype met dezelfde naam. De cargobike komt van de in Berlijn gevestigde vrachtfietsenbouwer Onomotion.

Het idee achter het concept is dat de Sustaineer dienstdoet als mobiel microdepot. De auto brengt goederen in speciale rolcontainers de stad in, waarna op van tevoren vastgestelde uitdeelpunten cargobikes de containers overnemen om vervolgens het klusje van de last mile op zich te nemen. Het mooie daarbij is dat de speciaal ontwikkelde containers precies passen in de laadruimte van de cargobike. Deze containers hebben een laadvolume van ruim 2 kubieke meter, kunnen een gewicht tot 200 kilogram aan en zijn flexibel in te delen.

Containerlift

Het laden en lossen van de containers gebeurt met een speciale, geïntegreerde containerlift, die met een handzender door de gebruiker is te bedienen. Er passen twee containers in de Sustaineer, die bovendien is uitgerust met een rekkensysteem voor extra goederen. Zodra de bestelauto zijn twee containers heeft gelost, kan hij dus nog worden ingezet voor extra bezorgklussen. Volgens Mercedes is het concept geschikt voor een groot aantal toepassingen in bedrijfstakken waarin bijvoorbeeld koeriers- en pakketdienstverleners, bakkerijen, wasserijen en zeker ook leveranciers van voedingsmiddelen opereren. Met de Sustaineer, die ook slim omgaat met thermische efficiency en daardoor tot 50 procent energie bespaart, wil Mercedes laten zien dat het meedenkt over emissievrij transport.

Dat doet het merk overigens al geruime tijd: in 2016 werd al de zeer futuristische Vision Van getoond, die onder andere was uitgerust met drones. Hiermee kon de last mile worden overbrugd als de auto in de file zou komen. Dat idee stierf een beetje in schoonheid, maar de nu getoonde Sustaineer oogt beduidend realistischer.

Guus Peters

Guus Peters