3,3 miljard aan staal- en aluminiumproducten geraakt door Amerikaanse invoerheffingen
Leestijd: 1 minuut
evofenedex: “Cijfers tonen belang van een akkoord tussen EU en VS aan”
01-05-2025 Staal en aluminium maakten vorig jaar 8,5 procent uit van de Nederlandse export van goederen naar de VS. Amerika is voor Nederland de op een na belangrijkste afzetmarkt voor deze producten, waarvoor nu dus importheffingen gelden. Dat blijkt uit recente cijfers van het CBS.
Bedrijven in ons land exporteerden in 2024 voor 3,3 miljard euro aan staal- en aluminiumproducten naar Amerika. Producten die nu belast zijn met de Amerikaanse invoerheffingen van 25 procent, aldus het CBS. De VS zijn voor Nederland de op een na belangrijkste afzetmarkt van die producten. Duitsland staat op nummer 1. In 2024 voerde Nederland aluminium(producten) met een uitvoerwaarde van 2,3 miljard euro uit naar de VS.
VS belangrijke afzetmarkt
De genoemde cijfers van het statistiekbureau laten zien dat de VS een belangrijke exportmarkt voor staal en aluminium zijn. Kijken we naar alle uitgevoerde Nederlandse goederen, dan is Amerika de vijfde exportbestemming. Wordt er gekeken naar alleen exportbestemmingen buiten de Europese Unie (EU), dan is Amerika de tweede exportbestemming. Het Verenigd Koninkrijk staat op nummer 1.
Casper Roerade, beleidsadviseur Mainports en Internationale Supply Chains bij evofenedex: “De cijfers laten ook zien hoe belangrijk de handelsrelatie met de VS is voor Nederland. Zo verdient Nederland meer aan de export naar de VS dan het mondiaal gemiddelde. Nederland verdiende 51 cent per euro die naar de VS werd geëxporteerd. Bij het mondiaal gemiddelde is dat 40 cent per euro. Staal- en aluminiumproducten spelen daarbij een belangrijke rol, net als chipmachineapparatuur en farmaceutische producten. Allemaal categorieën van producten die nu al of potentieel nog te maken krijgen met importheffingen. Vandaar dat het van belang is dat de EU en de VS een akkoord bereiken over een langdurig stabiele handelsrelatie, zodat ondernemers kunnen focussen op de groei van hun onderneming”, aldus Roerade.
Machines en fabricaten
Terug naar de nieuwe CBS-cijfers. De helft van alle uitgevoerde goederen naar Amerika bestond vorig jaar uit machines (33 procent) en fabricaten (18 procent). Hieronder vallen staal- en aluminium(producten), die sinds kort dus belast worden met Trumps invoerheffingen. Ook sommige goederen en onderdelen voor vervoermaterieel vallen deels onder die heffingen.
Exporteurs die het hardst worden geraakt
Nederlandse exporteurs van gespecialiseerde machines en -onderdelen worden het hardst geraakt door de (hernieuwde) invoerheffingen, volgens het CBS. De uitvoerwaarde van deze goederen naar de VS was vorig jaar 921 miljoen euro. Luchtvaartuigen en -onderdelen vormden 16 procent van de geraakte uitvoerwaarde. Van de goederen die in 2018 ook al onder de invoerheffingen vielen, vertegenwoordigden de gewalste platte producten van staal en ijzer de grootste uitvoerwaarde: 853 miljoen euro in 2024, aldus het statistiekbureau.
Vragen over internationaal ondernemen?
Alice en haar collega's helpen je graag verder