Vraag: “Hoe kunnen wij de risico’s op het gebied van productaansprakelijkheid die verbonden zijn aan export naar de Verenigde Staten reduceren?”
Antwoord: “Belangrijk is om goed in beeld te hebben tot wat voor soort claims en juridische procedures uw product zou kunnen leiden. Het maakt verschil of het product bedoeld is voor bij de consument thuis of dat het om business-to-business-leveringen gaat. Tevens moet u er uiteraard voor zorgen dat het product aan de Amerikaanse regelgeving voldoet. Verder is van belang voor een goede voorlichting omtrent uw product te zorgen door middel van bijvoorbeeld een bijgevoegde duidelijke gebruiksaanwijzing, manual e.d. Er zal ook gekeken moeten worden naar de mogelijkheden het product op te sporen als achteraf blijkt dat er een onverwacht risico aan kleeft (tracking & tracing). Het spreiden van risico’s door uitgebreide contractuele bepalingen is aan te raden. In contracten kunt u zich overigens nooit geheel beschermen tegen claims van consumenten of andere derden die geen partij zijn in die overeenkomsten. Wel kan een goed contract ertoe leiden dat u (later) een
bijdrage in de kosten en/of schadevergoedingen van uw distributeur kunt vragen, indien zijn rol in het advies- en verkoopproces een van de oorzaken van de claim was. Een laatste stap is het afsluiten van een verzekering. Het verzekeren van uw productaansprakelijkheid bij export naar de Verenigde Staten is in de meeste gevallen zinvol, zelfs als u er zeker van bent dat uw product nooit schade kan veroorzaken. Ook een ongegronde claim kan immers tot hoge (advocaat)kosten leiden.”