skipToContentskipToFooter

Uitstel fase 3 Border Operating Model

29-04-2022 Het Verenigd Koninkrijk (VK) gaat dit jaar geen extra invoercontroles op EU-goederen invoeren. Dat betekent dat bedrijven voorlopig kunnen stoppen met hun voorbereidingen op de formaliteiten die in juli 2022 zouden worden ingevoerd in het VK. Dat heeft de Britse ambassade ons laten weten.

evofenedex deelde onlangs via de Nieuwsflits het nieuws dat de invoering van de derde fase van het Border Operating Model (BOM) mogelijk opnieuw zou worden uitgesteld. Volgens een eerder plan was het de bedoeling om de derde fase per 1 juli 2022 in te voeren. Bij het invoeren van levensmiddelen uit de EU zouden bedrijven dan te maken krijgen met fysieke grenscontroles. De Britse ambassade heeft ons nu laten weten dat de knoop is doorgehakt: de invoering van de derde fase van BOM per 1 juli gaat niet door.

Stoppen met voorbereidingen

evofenedex gaf eerder het advies door te gaan met de voorbereidingen op de aankomende wijzigingen. Dat advies komt nu te vervallen. De invoering van de nieuwe controles staat nu gepland voor eind 2023. Bedrijven hebben daardoor veel meer tijd om zich goed voor te bereiden op de extra invoercontroles.

De Britse regering zal deze herfst een Target Operating Model publiceren. Het wordt dan duidelijk hoe het nieuwe regime van invoercontroles eruit komt te zien. Wij raden aan voorbereidingen tot die tijd uit te stellen. Zodra dit advies verandert of als er meer nieuws rond brexit is, zullen wij dat delen via de Nieuwsflits en onze website.

De nieuwe aanpak van het VK zal van toepassing zijn op zowel goederen uit de EU als op goederen uit de rest van de wereld.

Welke controles uitgesteld?

Concreet worden de volgende wijzigingen niet per 1 juli 2022 ingevoerd:

  • De vereiste om verdere sanitaire en fytosanitaire (SPS) controles op EU-invoer die momenteel op bestemming worden gedaan te verplaatsen naar een grenscontrolepost (BCP).
  • Safety and security-verklaringen bij invoer uit de EU.
  • Een verdere gezondheidscertificering en SPS-controles voor invoer uit de EU.
  • Verboden en beperkingen op de invoer van gekoeld vlees uit de EU.

De al ingevoerde controles vanwege brexit blijven van kracht.