skipToContentskipToFooter

Van soepelere CSRD-rapportageverplichting tot lagere energiebelasting

28-02-2025 De Europese Commissie heeft een ambitieus plan gepubliceerd om vergroening, economische groei en innovatie aan elkaar te koppelen. evofenedex is positief over deze ontwikkeling. Diverse rapporten, onder meer dat van Mario Draghi, riepen de EU al op meer aandacht te besteden aan de concurrentiekracht van de Europese industrie. 

De versoepeling van de rapportageverplichtingen (CSRD) en de onderzoeksplicht in de supplychain (CSDDD) vormen een ander deel van de plannen die onlangs zijn gepubliceerd.

Energie moet betaalbaar zijn

In het recent gepubliceerde plan, de Clean Industrial Deal, is goedkopere energie een van de van de kernpunten. De Europese Commissie wil de energierekening voor bedrijven en gezinnen verminderen met 45 miljard euro dit jaar, geleidelijk oplopend tot 130 miljard in 2030 en 260 miljard euro tegen 2040. Deze doelstellingen worden uitgewerkt in het Affordable Energy Action Plan.

Weerbaarheid tegen energiecrises

Ook moet de Europese Unie weerbaarder worden tegen toekomstige energiecrises. Een van de oplossingen die de Commissie daarvoor aandraagt is energiesystemen verbinden en netwerken moderniseren. Concreet wil de Commissie versnelde investeringen in groene energie en infrastructuur mogelijk maken.

Groene projecten moeten ook sneller aanbesteed kunnen worden. Om elektriciteit goedkoper te maken, wil de Commissie de netwerkkosten en energiebelasting verlagen. Hoge energiebelastingen remmen momenteel investeringen. Uiteraard heeft de laatstgenoemde maatregel gevolgen voor de belastinginkomsten van de lidstaten. Momenteel verschillen de energiebelastingen sterk per lidstaat.

Specifieke aandacht voor sectoren

De Europese Commissie wil 100 miljard euro vrijmaken om cleantechbedrijven (cleantech is een afkorting van clean technology) een duwtje in de rug te geven. Daarnaast besteedt de Clean Industrial Deal aandacht aan grootverbruikers van energie, zoals de staal- en aluminiumindustrie. De Commissie beschouwt deze industrieën als zeer strategisch voor de Europese economie. De noodzaak om snel te vergroenen is in deze sectoren groot, gezien hun aandeel in de uitstoot van CO2 en stikstof. Ook moeten de regels om staatssteun te ontvangen eenvoudiger worden (bijvoorbeeld in het kader van het Clean Industrial State Aid Framework). 

Circulariteit versnellen

Voor Europa is het belangrijk om in de toekomst verzekerd te blijven van voldoende grondstoffen en om minder afhankelijk te worden van derde landen. Daarom wil de Commissie meer aandacht voor circulariteit door grondstoffen te hergebruiken en te ontwikkelen. De Circular Economy Act moet circulariteit versnellen en waarborgen dat schaarse grondstoffen efficiënt worden (her)gebruikt. De doelstelling van Europa is 24 procent hergebruik van materialen in 2030.

Mondiale partners, weerbare ketens en CBAM

En last but not least constateert de Commissie dat mondiale partners noodzakelijk zijn. Nieuwe handelsakkoorden spelen daarbij een cruciale rol. Daarnaast moet Europa 'Clean Deal Trade and Investment Partnerships' afsluiten en de aandacht voor weerbare ketens opvoeren.

Verder wil Brussel de reikwijdte van CBAM (de Europese wet die CO2-heffing aan de Europese buitengrenzen regelt) uitbreiden naar meer productsoorten. Dit om schone Europese industrie te beschermen tegen producten die in derde landen met lagere duurzaamheidstandaarden zijn geproduceerd.