CPB: Nederlandse economie groeit minder door Amerikaanse importheffingen
Leestijd: 1 minuut
Gevolgen inflatie is beperkt
01-05-2025 De importheffingen die president Trump op 2 april heeft aangekondigd, remmen naar verwachting de economische groei van Nederland. Dit melden het Centraal Planbureau (CPB) en De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van een studie naar de effecten van de handelstarieven.
De tarieven leiden volgens het CPB tot hogere kosten en veel onzekerheid voor bedrijven. Daardoor dalen de investeringen en de export, wat zorgt voor een lagere groei. Het bruto binnenlands product (bbp), de maatstaf voor de economische groei, valt volgens het CPB door de heffingen naar verwachting eind 2026 1 procentpunt lager uit. Dit percentage is cumulatief over twee jaar: 0,4 procent dit jaar en 0,6 procent in 2026.
Effect op inflatie blijft beperkt
Door de dalende koers van de Amerikaanse dollar zijn de gevolgen voor de inflatie in Nederland voorlopig klein. Mochten de landen van de Europese Unie (EU) met tegenmaatregelen komen in de vorm van importheffingen op goederen uit de VS, dan stijgen weliswaar de invoerprijzen, maar toch verwacht het CPB dat ook dit effect op de inflatie beperkt zal blijven.
Het CPB waarschuwt daarbij dat het onderzoek geen rekening heeft gehouden met extra onzekerheid bij bedrijven en investeerders. Een verdere escalatie van de handelsspanningen kan de economische schade dus vergroten.
Industrie harder geraakt dan dienstensector
De impact van de heffingen verschilt per sector. Op korte termijn is de schade het grootst, maar op langere termijn kunnen bedrijven zich deels aanpassen. Zo zoeken zij alternatieve markten en leveranciers. Toch blijft de industrie naar verwachting last houden van een verslechterde concurrentiepositie ten opzichte van de VS. De dienstensector kan daarentegen profiteren van nieuwe kansen buiten de getroffen markten.
Belang van sterke interne markt
Ook DNB keek naar de effecten van de importheffingen op de Nederlandse economie en verwacht dat de importheffingen volgend jaar leiden tot een daling van de economische groei met ongeveer 1 procentpunt. Ook voorziet de centrale bank dat de impact op de inflatie beperkt blijft "tot enkele tienden van een procentpunt". Volgens DNB onderstreept deze situatie het belang van een goed functionerende Europese interne markt. Door handelsbelemmeringen binnen de EU weg te nemen, ontstaan er schaalvoordelen en stabiele afzetmogelijkheden. Dat is essentieel voor de concurrentiekracht van Nederlandse bedrijven.
Lees het hele rapport.
Gerelateerde nieuwsberichten
Rabobank: elektrisch rijden loont voor lichte bedrijfsauto’s
1 mei 2025
3,3 miljard aan staal- en aluminiumproducten geraakt door Amerikaanse invoerheffingen
1 mei 2025
Slim omgaan met importheffingen drukt kosten
30 april 2025
Overheid wil met ondernemers in gesprek over weerbaarheid en veerkracht
29 april 2025
Zwitserland test zonnepanelen tussen spoorrails
29 april 2025
Risico op ladingdiefstal door nieuwe truc van criminelen
28 april 2025
Flink meer meldingen van gevaarlijke stoffen in consumentenproducten
28 april 2025
evofenedex adviseert Europese Commissie over nieuwe Havenstrategie
27 april 2025
Rijverboden in Europa op 1 mei
27 april 2025