skipToContentskipToFooter

Let op bij levering met de IncotermsĀ® conditie EXW

17-10-2019 Een besluit van de Douane heeft per 1 december 2019 gevolgen voor de uitvoeraangiftes van bedrijven die de leveringsconditie Ex Works (EXW) hanteren.

Bij de ICC IncotermsĀ®-leveringsconditie EXW is niet de verkoper maar de koper verantwoordelijk voor het doen van de uitvoeraangifte. Voorbeeld: een Nederlands bedrijf verkoopt goederen aan een afnemer in de Verenigde Staten van Amerika (VS), die vervolgens de goederen komt ophalen en zelf verder vervoert naar zijn bedrijf in de VS. De verantwoordelijk voor de uitvoeraangifte ligt in dit geval altijd bij de Amerikaanse koper.

De Nederlandse douane heeft onlangs echter besloten dat met ingang van 1 december 2019 de exporteur, zoals die in de douaneaangifte vermeld wordt, in de EU gevestigd moet zijn. Dit heeft tot gevolg dat de in het voorbeeld genoemde Amerikaanse koper bij de douane niet meer in beeld is en dat in de aangifte een andere partij als exporteur vermeld moet worden. Bijvoorbeeld de Nederlandse verkoper, de expediteur of zelfs de transporteur. Maak bij een EXW-verkoop daarom tijdig afspraken over het doen van de uitvoeraangifte.

Als je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebt, neem dan contact op met de evofenedex ledenservice. Wij voorzien je graag van advies op maat.