EU vereenvoudigt regels rond ontbossingswet om bedrijven te ontlasten
Leestijd: 1 minuut
Jaarlijkse verklaring en andere vereenvoudigingen
17-04-2025 De Europese Commissie heeft vandaag nieuwe richtlijnen en vereenvoudigingen gepresenteerd om de uitvoering van de EU-ontbossingsverordening (EUDR) makkelijker te maken voor bedrijven en lidstaten. Met deze stappen wil de Commissie de regeldruk verminderen en administratieve lasten met naar schatting 30 procent verlagen.
Een belangrijke voorgestelde wijziging in de EUDR is dat bedrijven voortaan jaarlijks hun due diligence-verklaring mogen indienen. Hiermee tonen zij aan dat de door hen geïmporteerde goederen niet afkomstig zijn van ontbost land en dat bij de productie de regels voor het beschermen van mens en milieu zijn nageleefd. Op dit moment moet deze verklaring voor iedere zending worden ingeleverd, wat extreem bewerkelijk is. Wel moeten bedrijven nog de referentienummers van het due-diligence-systeem (DDS) verzamelen die nodig zijn voor de invoeraangiften. De exacte details hierover zijn nog niet bekend.
Andere belangrijke vereenvoudigingen
• Grote bedrijven mogen eerder ingediende due diligence-verklaringen hergebruiken bij herinvoer van goederen.
• Eén vertegenwoordiger mag voortaan namens meerdere bedrijven binnen een groep een verklaring indienen.
• Bedrijven hoeven enkel referentienummers van verklaringen van hun leveranciers bij te houden, wat de verplichtingen aanzienlijk vereenvoudigt.
Er komt ook een zogenoemde Delegated Act met daarin verduidelijkingen voor Annex 1 van de Ontbossingsverordening. Deze bevat de lijst met goederen die onder de verordening vallen. De Act maakt onder meer duidelijk dat monsters en testproducten uitgezonderd zijn en verheldert het gebruik van het voorvoegsel ‘ex’ bij bepaalde douanecodes (vooral bij palmolie en rubber) om aan te geven dat alleen producten die zijn gemaakt van relevante grondstoffen onder de verordening vallen.
De Commissie heeft verder de veelgestelde vragen (FAQ) en het Guidance Document bijgewerkt. Deze documenten bieden bedrijven, toezichthouders en partnerlanden uitleg over de werking van de verordening.
Tot slot laat de Commissie weten in juni duidelijkheid te geven over het benchmarkingsysteem waarmee landen worden ingedeeld in risicoklassen.
Tijdig voorbereiden
Hoewel de implementatie van de ontbossingsverordering is uitgesteld tot december 2025, is de urgentie onverminderd hoog. Bedrijven moeten tijdig de juiste data uit hun waardeketen verzamelen, registreren en controleren om compliant te zijn. Maar hoe richt je dit proces efficiënt in? En hoe ga je om met de complexiteit van de regelgeving? Op het Trade Compliance Congres delen twee praktijksprekers hun ervaringen en uitdagingen rondom EUDR en trade compliance. Zij laten zien hoe ze zich tijdig voorbereiden op de invoering in 2026 en geven waardevolle inzichten in hoe je als organisatie grip krijgt op deze nieuwe verplichtingen. Een aanrader voor iedereen die tijdig klaar wil zijn voor de EUDR!
Trade Compliance Congres
Dit jaarlijkse evenement vindt plaats op dinsdag 17 juni in Veenendaal. Leden van evofenedex betalen 345 euro, niet-leden 495 euro (exclusief btw).
Vragen over circulair ondernemen?
Elmar helpt je graag verder
Gerelateerde nieuwsberichten
Utrechtse wethouder Oosters in gesprek over duurzame logistiek
17 april 2025
Nieuwe Volkswagen Transporter: bij voorkeur elektrisch
17 april 2025
Lange files door paasdrukte en start meivakantie
17 april 2025
Nieuw deel A16 bij Rotterdam in oktober open
17 april 2025
Handelsoorlog tussen VS en China laat Europa niet ongemoeid
16 april 2025
Veranderende eisen invoeraangifte dankzij VS-heffingen op metaal
16 april 2025
Inspectie Douane doet onderzoek naar geschillen
14 april 2025
Deadline nadert snel voor nieuwe klasse-indeling CLP-stoffen
14 april 2025
Overdag 130 kilometer per uur op drie snelwegtrajecten
14 april 2025