skipToContentskipToFooter

evofenedex ziet uit naar constructieve samenwerking met nieuwe Europarlementariërs

10-06-2024 De PVV en GroenLinks/PvdA worden de grootste Nederlandse partijen in het Europees Parlement. Voor Nederlandse handels- en productiebedrijven is de Europese Unie cruciaal om op mondiaal niveau handelsafspraken te maken, een gelijk speelveld binnen Europa te garanderen, het concept van ‘open strategische autonomie’ verder vorm te geven en belangrijke transities op het gebied van energie, verduurzaming en digitalisering van de grond te krijgen. Daarom ziet evofenedex uit naar een constructieve samenwerking met de nieuwe Europarlementariërs.

Vanuit evofenedex willen we graag dat het nieuwe Europees Parlement meer aandacht besteedt aan het versterken van de interne markt, de handelsbelangen van onze leden, de uitvoerbaarheid van alle nieuwe wetgeving en uiteraard het zorgen voor een efficiënte en betrouwbare Europese infrastructuur. “Het belang van het Europees Parlement is groot. Meer dan de helft van onze wetgeving wordt mede vormgegeven door dit parlement,” aldus algemeen directeur Bart Jan Koopman.

“We kijken dan ook uit naar de samenwerking met de nieuwe Europarlementariërs om te zorgen voor goede wetgeving en ook praktisch uitvoerbare regels voor handels- en productiebedrijven. Als vereniging moeten wij ook duidelijk blijven maken hoe belangrijk Europese politiek is voor onze leden. Van het nieuwe Europees Parlement verwachten we meer aandacht voor handelsbelangen, onze economische veiligheid en de regeldruk voor het mkb.”

Minder relevant

In tegenstelling tot de Tweede Kamerverkiezingen is het bij de Europese verkiezingen minder relevant wie de grootste partij uit Nederland is. De meeste partijen sluiten zich aan bij een van de grotere Europese fracties. De Europese Volkspartij (christendemocraten) was al de grootste in het Europees Parlement maar wint er nog een paar zetels bij. Hier is vanuit Nederland het CDA bij aangesloten. Ook NSC en BBB willen zich bij de Europese Volkspartij aansluiten. De definitieve uitslag van de verkiezingen en de voorkeursstemmen worden in de loop van deze week bekendgemaakt.

Nauw contact

evofenedex staat via de Europese koepelorganisatie, de European Shippers’ Council, in nauw contact met het Europees Parlement. Als ondernemersvereniging zien wij uit naar een constructieve samenwerking met de nieuw gekozen leden van het parlement.