skipToContentskipToFooter

UKCA-keurmerk verplicht vanaf 1 januari 2023

24-02-2022 Een Europese CE-markering blijft in het Verenigd Koninkrijk (VK) geldig tot eind 2022. Vanaf 1 januari 2023 worden in het VK alleen producten geaccepteerd die voorzien zijn van het UKCA-keurmerk. Dit mag je naast de huidige CE-markering aanbrengen op producten. Voor Noord-Ierland gelden er andere regels.

Elk onderdeel van een product moet vanaf 1 januari 2023 voldoen aan de nieuwe regelgeving. Als je een product bijvoorbeeld in delen verzendt, horen alle onderdelen het UKCA-keurmerk te hebben. Het UKCA-keurmerk moet uitgegeven zijn door een door de Britse overheid goedgekeurde instantie, oftewel een ‘Approved Body’. Op de website van de Britse overheid staat een overzicht van instanties die zijn goedgekeurd om het UKCA-keurmerk uit te geven. Bij een van die instanties kun je het UKCA-keurmerk aanvragen.

Voor Noord-Ierland gelden er andere regels. Gebruik in dat geval een van de stappenplannen uit dit artikel.

Webinar

Op donderdag 10 maart organiseren wij met de Nederlands Britse Kamer van Koophandel (NBCC), VNO-NCW, MKB-Nederland een webinar over UKCA via Zoom (van 14.00 tot 15.00 uur). Het is bedoeld voor Britse en Nederlandse bedrijven en informeert je over welke stappen je moet nemen om je voor te bereiden op UKCA-markering.

Verder krijg je antwoord op de vraag voor welke producten de UKCA-markering zal gelden. Daarnaast komen de veranderingen rondom certificeringen binnen het nieuwe regelgevingskader aan bod. Er zijn sprekers vanuit de NBCC, het Britse ministerie van Economische Zaken, Energie en Industriële Strategie en BSI. Een voorbeeldcasus van Philips zal worden toegelicht.