skipToContentskipToFooter

Nieuw aangiftesysteem vervangt Venue vanaf 1 juli 2021

19-02-2021 De laatste jaren kopen steeds meer mensen online. Dit wordt nog versneld door de lockdowns ter bestrijding van corona. De groei van e-commerce gaat naar verwachting nog wel even door. In het wetgevende kader hiervoor treden op 1 juli 2021 belangrijke wijzigingen in werking op het gebied van douane- en btw-wetgeving. Hierdoor verandert de wijze waarop aangifte moet worden gedaan voor goederen van buiten de Europese Unie.

Koeriers (integrators), PostNL en andere gebruikers (zoals expediteurs) maken momenteel vaak gebruik van Venue, het systeem voor vereenvoudigde e-commerce-aangiften. Als er ook invoerrechten moeten worden betaald, is een aanvullende aangifte nodig in het douaneaangiftesysteem AGS of met behulp van de Geautomatiseerde Periodieke Aangifte (GPA).

Nieuw aangiftesysteem Deco

Naar verwachting treedt vanaf 1 juli 2021 onder de naam Deco een nieuw aangiftesysteem in werking voor e-commerce-zendingen. Dit systeem is verplicht voor alle goederen die vallen onder een vrijstelling van invoerrecht (met een waarde van minder dan 150 euro) en waarvoor alleen btw moet worden afgedragen. In deze gevallen is geen aanvullende aangifte meer nodig. Voor het afhandelen van invoerrechten voor goederen uit het Verenigd Koninkrijk blijft aangifte via Venue vanaf 1 januari 2021 voorlopig mogelijk.

Als goederen aan verboden en beperkingen onderhevig zijn (zoals bij dual use-goederen), is het gebruik van Deco niet toegestaan. Dit geldt ook voor goederen met een waarde van meer dan 150 euro. In deze gevallen moet volgens de normale regels aangifte worden gedaan. Dit kan tot 1 januari 2023 in AGS en daarna in het nieuwe Douaneaangiften Management Systeem (DMS).

Gebruik iOSS niet verplicht

Bij afstandsverkopen van goederen van buiten de Europese Unie kan ook gebruik worden gemaakt van het zogenaamde iOSS-platform (Invoer One Stop Shop). Dit kan alleen voor goederen met een waarde onder de 150 euro. Als een consument goederen online koopt (bijvoorbeeld bij webwinkel Alibaba), kan iOSS de belasting innen en afdragen aan de belastingdienst van de lidstaat waar de klant die de bestelling plaatst, woont. Het gebruik van iOSS is niet verplicht. Wie geen gebruik van iOSS maakt, moet de btw op de gebruikelijke wijze afdragen. Dit kan nu nog via Venue, AGS en GPA, en na de invoering daarvan via Deco en DMS.

‘Laat goederenstromen efficiënt inspecteren’ is 1 van onze 10 punten die handel en logistiek een belangrijke impuls geven en daarom in elk verkiezingsprogramma thuishoren.