skipToContentskipToFooter

Elke week 10 nieuwe DHL-pakketautomaten erbij

11-07-2024 Het gebruik van een pakketautomaat door verzenders is in een jaar tijd verdubbeld, aldus DHL. Elke week komen er in ons land tien nieuwe automaten bij. Zo kreeg Alkmaar onlangs weer een nieuwe DHL-kluis.

DHL beschikt nu over een netwerk van ruim 4500 zogeheten DHL ServicePoints, waar bedrijven hun zendingen voor klanten naartoe kunnen sturen. Volgens DHL komen er elke week tien automaten erbij, waardoor er nu ruimte is voor in totaal 100.000 pakketten.

De pakketautomaten staan op makkelijk toegankelijke plekken in winkelcentra, bouw- en supermarkten, tankstations en bijvoorbeeld bij sportclubs. Plekken waar mensen vaak en makkelijk komen, zodat ze het afhalen van een pakketje kunnen combineren met andere activiteiten in de buurt.

Op elk gewenst tijdstip

Het gebruik van de pakketautomaat is in een jaar tijd verdubbeld, bevestigt het logistieke bedrijf. Dit geldt zowel voor verzenders als ontvangers. Verzenders kunnen op ieder gewenst tijdstip hun te verzenden pakket of envelop in de pakketautomaat leggen. De automaat kan ook als standaard bezorgoptie worden vastgelegd in de Mijn DHL-app, die inmiddels 5 miljoen keer zou zijn gedownload. 

De kluisjes variëren in afmeting van groot tot klein, waardoor de ruimte efficiënt wordt benut. “De gemiddelde pakketautomaat heeft 90 vakjes en de grootste telt er meer dan 300”, zegt Pieter de Vree, director Retail en verantwoordelijk voor alle DHL ServicePoints. De pakketautomaten zijn modulair opbouwbaar en kunnen meegroeien met de vraag.

Minder dan 24 uur

De gemiddelde tijd dat een pakket in een kluisje ligt is minder dan 24 uur. “Dat kan nog beter”, zegt De Vree. In de notificaties sporen we ontvangers aan om snel af te halen. Dan kan er weer een nieuw pakje in. Dat werkt ook in het voordeel van de exploitant van de ruimte waar de pakketautomaat staat; die heeft dan meer traffic.”

Veilig en gemakkelijk

DHL benadrukt dat het verzenden en ontvangen via een pakketautomaat veilig en gemakkelijk is. Het kluisje in de automaat gaat alleen open met een unieke code die per mail wordt toegezonden. Gebruikers noemen flexibiliteit en gemak als pluspunten.