Gemeenten houden toezicht op inzameling gevaarlijk afval onvoldoende op orde
Leestijd: 2 minuten
ILT ziet veel tekortkomingen bij gemeentelijke KGA-depots: risico’s voor mens en milieu
17-07-2025 Bij controles van 31 gemeentelijke depots voor de inzameling van klein gevaarlijk afval (KGA) heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in 22 gevallen overtredingen vastgesteld. Dat blijkt uit inspecties die zijn uitgevoerd eind 2024 en begin 2025.
Volgens de ILT is het toezicht op de inname van gevaarlijk afval door burgers op veel locaties nog steeds onvoldoende. Dit kan leiden tot onveilige situaties en milieuschade. De controles richtten zich op de manier waarop gevaarlijke stoffen worden ingezameld en verpakt op de depots, voorafgaand aan het transport naar de verwerkingslocaties. Deze activiteiten vallen onder de Wet vervoer gevaarlijke stoffen, waarvoor de ILT in Nederland toezicht houdt. De algemene opslag en verwerking van afval op deze locaties wordt gecontroleerd door de omgevingsdiensten.
Gevaar door lekkende accu’s
De ILT constateerde onder meer dat ingezameld gevaarlijk afval, zoals accu’s, onjuist werd verpakt of helemaal niet voorzien was van etiketten. In sommige gevallen kwamen gevaarlijke stoffen zoals lood of accuzuur vrij. Dit kan leiden tot vervuiling van water en bodem. Door het ontbreken van duidelijke etiketten lopen depotmedewerkers en inzamelaars extra risico, omdat zij niet weten met welke stoffen ze te maken hebben.
Om afval op een veilige manier te kunnen verwerken, is het belangrijk dat medewerkers van gemeentelijke depots en verwerkers beschikken over actuele kennis van de wet- en regelgeving. Alleen dan kunnen de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen en blijven risico’s voor mens en milieu beheersbaar.
Vervolgstappen en voorlichting
De betrokken gemeenten zijn inmiddels geïnformeerd over de bevindingen van de ILT. De inspecties worden de komende periode voortgezet. Daarnaast is de ILT in overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Afval- en Reinigingsdiensten (NVRD) om de kennis bij gemeentelijke depots te vergroten. Ook de Vereniging Afvalbedrijven is hierbij betrokken.
Chemokar-regeling biedt ruimte
Elke gemeente moet klein gevaarlijk afval gescheiden inzamelen. Hoe dat gebeurt, mogen gemeenten zelf bepalen: via een KGA-depot of bijvoorbeeld met een chemokar. Deze chemokar-regeling – officieel: Regeling vervoer huishoudelijk gevaarlijk afval 2015 – maakt het mogelijk om dit afval op een laagdrempelige en veilige manier in te zamelen. Voor het eerste transport gelden dan minder strenge eisen dan in het ADR (de internationale regels voor vervoer van gevaarlijke stoffen). Zodra het afval wordt overgedragen aan professionele verwerkers, moet alsnog aan alle ADR-voorschriften worden voldaan.
Blijf op de hoogte van wat voor jou relevant is
Krijg actualiteiten, praktische kennis, evenementen en opleidingen van evofenedex direct in je inbox.
Gerelateerde nieuwsberichten
Test: verzenden rookmelders met lithiumbatterijen luistert nauw
10 juli 2025
Proef op de som: versturen webshops polyesterhars ADR-proof?
7 juli 2025
Ministerie van SZW actualiseert lijst met CMR-stoffen
2 juli 2025
Zoutzuur versturen? Dan moet écht alles kloppen volgens het ADR
30 juni 2025
ADR 2025 vanaf 1 juli 2025 verplicht voor gevaarlijke stoffen
27 juni 2025
Spuitbussen onherkenbaar als gevaarlijke stoffen in pakketjes van webshops
23 juni 2025
Webwinkels verzenden powerbanks soms zonder verplichte ADR-etiketten
16 juni 2025
Onderzoek evofenedex legt knelpunten bloot bij verzending gevaarlijke stoffen
12 juni 2025
Nederlandse vertaling ADR 2025 beschikbaar
11 juni 2025