Handelsakkoord VS-VK slecht voorteken voor snelle tariefverlagingen
Leestijd: 2 minuten
Perspectief niet goed voor EU
12-05-2025 Op 8 mei werd het eerste akkoord aangekondigd sinds het instellen van de 90-dagenpauze op 'wederkerige heffingen' door de Verenigde Staten (VS). Het akkoord tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk (VK) verlaagt een aantal heffingen, maar is als geheel teleurstellend. Voor de Europese Unie (EU) belooft dit weinig goeds, gezien de Amerikaanse houding in handelskwesties.
We lichten de belangrijkste aspecten van het akkoord toe.
Amerikaanse concessies
De VS verlagen het invoertarief op Britse auto’s van 27,5 procent naar 10 procent binnen een quotum van 100.000 voertuigen per jaar. Een aparte regeling wordt getroffen voor onderdelen van voertuigen binnen het autoquotum.
Voor staal en aluminium(producten) creëren de VS een MFN-quota voor VK-export, mits het VK voldoet aan de Amerikaanse veiligheidseisen voor toeleveringsketens en eigendom. De benoeming van deze voorwaarden voor het vervallen van de 25 procent-heffingen zijn uniek voor de Amerikaanse lezing van het akkoord.
Daarnaast krijgt het VK een preferentiële behandeling bij toekomstige Amerikaanse Section 232-onderzoeken, bijvoorbeeld op het gebied van farmaceutica. Wederom is het Witte Huis hierin terughoudender en stelt voorwaarden.
Britse concessies
Het VK opent een nieuwe duty-free quotum van 13.000 ton voor Amerikaanse rundvleesexport. Daarnaast heft het VK de tarieven op voor 1,4 miljard liter aan Amerikaanse ethanolimporten. Downing Street stelt dat er geen sprake zou zijn van een afzwakking van voedselveiligheidsnormen.
Beide landen bevestigen dat geïmporteerde producten moeten voldoen aan de sanitaire en fytosanitaire normen van het importerende land, met wederzijdse erkenning van elkaars test- en certificeringsinstellingen.
De digitale dienstenbelasting, een pijnpunt voor de VS, blijft onaangetast. Tot slot hebben de landen een gezamenlijke aanpak besproken van niet-marktconforme praktijken van derde landen. Ook willen ze meer samenwerken op het gebied van exportcontroles en sleutelindustrieën, zoals defensie, technologie, en biotechnologie.
Slechter af
Het VK heeft met het akkoord daadwerkelijk enkele overwinningen weten te boeken, maar is nog steeds significant slechter af dan het was voordat president Trump begon met het instellen van diverse importheffingen. Daarnaast was het VK misschien wel het makkelijkste land om een diepgaand akkoord mee te sluiten, gezien het handelstekort met de VS en het gebrek aan grote knelpunten, afgezien van de digitale dienstenbelasting die ogenschijnlijk niet is opgelost.
Cruciaal is dat het basistarief van 10 procent niet is opgeheven en blijft gelden voor Britse producten. Auto’s hebben daardoor wellicht niet meer te maken met de 25 procent plus 2,5 procent MFN-heffing, maar wel met de 10 procent. Alsnog een verslechtering voor Britse exporteurs. Daarnaast bieden de andere maatregelen genoeg ruimte voor discussie over de precieze uitwerking.
Wat betekent dit voor Europa?
De EU heeft al aangegeven dat zij een basistarief van tien procent niet acceptabel vindt. Dit akkoord bevestigt echter dat de Amerikanen niet bereid zijn om daaronder te gaan. Dat maakt het des te waarschijnlijker dat de vergeldingsmaatregelen, gepland voor 14 juli, in werking treden en dat een escalatie in de handelsbetrekkingen tussen de EU en VS goed mogelijk is.
Naast de vergeldingsmaatregelen die al klaarstaan (oorspronkelijk als reactie op de staal- en aluminiumheffingen) bereidt Brussel nu ook een pakket voor ter vergelding van de tien procent. Op 8 mei opende de Europese Commissie een consultatie die beoogt heffingen in te stellen op 95 miljard euro aan Amerikaanse import en mogelijke beperkingen op bepaalde EU-exporten van staalschroot en chemische producten naar de VS ter waarde van 4,4 miljard euro.
Wie hoopte op snelle akkoorden en een terugkeer naar de tariefniveaus van een paar maanden geleden komt bedrogen uit, tien procent voor de VS kan zo maar eens het nieuwe normaal zijn.
Webinar 'Zakendoen met de VS'
Op 3 juni 2025 organiseren we het webinar 'Zakendoen met de VS in onzekere tijden'. Tijdens dit webinar praten Casper Roerade, beleidsadviseur Mainports & Internationale Supplychains, en Elmar Otten, beleidsadviseur internationaal ondernemen, je bij over de actuele ontwikkelingen, de importheffingen en de kansen voor ondernemers. Daarnaast vertellen we je meer over onze vereniging en wat evofenedex voor jou als ondernemer kan betekenen. Lees meer over de importheffingen in ons VS-dossier op de website.
Vragen over internationale supplychains en zeecontainervervoer?
Neem contact op met Casper Roerade, beleidsadviseur Mainports & Internationale Supplychains.
Gerelateerde nieuwsberichten
Groot onderhoud A10 tussen Watergraafsmeer en Amstel
12 mei 2025
Binnenvaart vervoert meer natte bulkgoederen in 2024
12 mei 2025
VS en China verlagen importheffingen
12 mei 2025
Kleine aanpassingen, groot verschil in brandstofbesparing
12 mei 2025
Welke afspraken wil jij terugzien in handelsakkoorden?
12 mei 2025
Rijverboden in Europa op Hemelvaartsdag en met Pinksteren
11 mei 2025
Strengere regels voor werken met styreen, lood en diisocyanaten
8 mei 2025
Kabinet houdt vast aan krimp Schiphol
8 mei 2025
Deel je ervaring over zero-emissiezone Delft
8 mei 2025