skipToContentskipToFooter

Hoe kom ik in aanmerking voor de BAR-regelingen?

23-06-2022 De veranderingen door brexit zijn ingrijpend en jagen Nederlandse bedrijven vaak op hoge kosten. Om de impact hiervan te verzachten, heeft de Europese Commissie de Brexit Adjustment Reserve in het leven geroepen. Uit dit fonds ontvangt Nederland 886 miljoen euro. Dit geld kan worden ingezet voor het geven van hulp aan bedrijven met internationale ambities die hun buitenlandse afzetmarkten willen verbreden. Of voor een financiële tegemoetkoming aan ondernemers die extra kosten hebben moeten maken vanwege hun voorbereiding of aanpassingen als gevolg van brexit.

Start EU-Handelsprogramma

Het EU-Handelsprogramma is het eerste onderdeel van de Brexit Adjustment Reserve (BAR) dat inmiddels beschikbaar is gesteld voor het Nederlandse bedrijfsleven. Later volgen nog 2 compensatieregelingen voor bedrijven die geraakt zijn door brexit.

Via het EU-handelsprogramma kunnen bedrijven gebruikmaken van exclusieve diensten en activiteiten. Deze zijn alleen beschikbaar voor bedrijven die zich voor het programma hebben aangemeld. Zij krijgen bijvoorbeeld advies op maat of kosteloos toegang tot beurzen of handelsmissies. Het EU-programma biedt ook mogelijkheden om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zomercursus over douaneprocedures of over het verhogen van je rendement uit buitenlandse zakenpartner(s). Aanmelden voor het EU-Handelsprogramma kan op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

2 compensatieregelingen

In het najaar van 2022 volgen er nog 2 compensatieregelingen voor specifieke bedrijfskosten die zijn gemaakt op het gebied van douaneadvies, opleiding en ICT. Hiervoor is het wel noodzakelijk aan te tonen dat je bedrijf is geraakt door brexit:

  1. Allereerst moet je aantonen dat je voor brexit al een handelsrelatie had met het Verenigd Koninkrijk (VK). Dit doe je met de aangiften omzetbelasting (2019-2021) en de opgaven Intracommunautaire prestaties (2019-2020).
  2. Daarna toon je aan dat je als bedrijf direct bent geraakt door brexit. Dit kan op 2 manieren:

a. Je hebt last van handelsbelemmeringen, nu het VK geen onderdeel meer is van de interne markt van de Europese Unie.

b. Je toont aan dat je na brexit minder of geen omzet meer hebt vanuit handel met het VK.

Elk bedrijf dat voor 31 januari 2021 handel dreef met partners in het VK, is in grote of minder grote mate geraakt door brexit. Bedrijven die zich aanmelden voor het EU-handelsprogramma, krijgen binnen 14 dagen bericht of zij aan het programma mogen meedoen. Ook worden zij op de hoogte gesteld wanneer de 2 compensatieregelingen worden opengesteld.

Externe kosten gemaakt?

Om te weten of je bedrijf in het najaar van 2022 mogelijk gebruik kan maken van de 2 compensatieregelingen van de BAR, kun je alvast de volgende vragen doorlopen:

  1. Heb je als bedrijf een bestaande handelsrelatie met het VK en hoefde je eerst geen douaneaangifte te doen en nu wel, of is het aantal aangiften flink toegenomen?
  2. Heb je als bedrijf of brancheorganisatie externe kosten gemaakt om andere bedrijven voor te bereiden op brexit in de vorm van een voorlichtingscampagne? Bijvoorbeeld in de vorm van informatieve websites, sociale mediacampagnes of bijeenkomsten, of ga je deze kosten nog maken?
  3. Heb je externe kosten gemaakt voor het volgen van douaneopleidingen, het aanpassen van ICT-infrastructuur of het inwinnen van advies op het gebied van douanevereisten, of ga je deze kosten nog maken?
  4. Heb je als terminal, portcommunity of energiehandelsplatform externe kosten gemaakt voor het aanpassen van je ICT-infrastructuur om te kunnen voldoen aan nieuwe vereisten in verband met de brexit?
  5. Heb je als transportonderneming extra materiaal moeten inhuren door toegenomen rittentijden voor ritten van en naar het VK in de eerste maanden van 2021, of heb je je ICT-infrastructuur moeten aanpassen om te voldoen aan de nieuwe vereisten van klanten of de overheid in verband met brexit?

Dit artikel is geschreven voor Anne Griffioen, beleidsadviseur Internationaal Ondernemen bij evofenedex.