skipToContentskipToFooter

'Let ook op financiële sancties Rusland'

Zoetermeer, 6 augustus 2014

EVO: gevolgen sancties op financieel gebied soms onduidelijk

Bedrijven moeten er volgens verladersorganisatie EVO rekening mee houden dat de sancties tegen Rusland ook van toepassing zijn op financiële handelingen. Naast gerichte sancties tegen goederen zijn er namelijk ook sancties ingesteld die de financiële sector van Rusland moeten raken. Dit heeft mogelijk gevolgen voor de afgifte van ‘letters of credit’ en bankgaranties.

EVO, belangenbehartiger van 20.000 handels- en productiebedrijven, stelt dat ondernemers de economische sancties tegen Rusland respecteren, al weten ze soms niet precies welke gevolgen de maatregelen voor hun bedrijf hebben. EVO opende daarom vorige week een helpdesk om ondernemers te informeren. Enkele vragen die ondernemers bij EVO binnenkwamen hadden betrekking op financiële handelingen.

Banken

In het internationale handelsverkeer worden ‘letters of credit’ en bankgaranties gebruikt om de belangen van de verkoper en de koper op te regelen – een bank neemt onder bepaalde voorwaarden de verantwoordelijkheid op zich het bedrag van een transactie te betalen, direct dan wel op termijn. Vaak wordt de bankgarantie gesteld door de importeur ten gunste van de exporteur. De Europese Unie stelde een verbod in tegen zes financiële instellingen: Sberbank, VTB Bank, Gazprombank, Wnesheconombank (VEB), Rosselkhozbank en de Russian National Commercial Bank. Bedrijven mogen niet langer met deze instellingen zaken doen en dus ook geen bankgarantie aanvragen. Doen bedrijven dit wel dan schenden ze de sanctieregels – met mogelijk hoge boetes tot gevolg.

VS

EVO verwacht de komende dagen vooral vragen van ondernemers die Amerikaanse goederen of technologie leveren aan Rusland. Deze bedrijven moeten volgens EVO rekening houden met de Amerikaanse sanctiemaatregelen tegen Rusland – deze sancties zijn niet identiek aan de Europese. Negeert een bedrijf deze sancties, dan kan dit ertoe leiden dat het bedrijf op een ‘zwarte lijst’ komt waardoor de handel met de Verenigde Staten onmogelijk wordt. De VS maken later vandaag meer details bekend over de mogelijke verscherping van de sancties.