skipToContentskipToFooter

01-04-2022  Handels- en productiebedrijven die Oekraïense vluchtelingen willen inzetten als werknemers, moeten dat vanaf 1 april melden bij het UWV. De verplichting om een tewerkstellingsvergunning aan te vragen komt daarmee te vervallen.

Voor werknemers uit Oekraïne is vanaf 1 april 2022 geen tewerkstellingsvergunning (TWV) meer nodig. Daarmee wordt de grootste belemmering weggehaald om werknemers uit het door oorlog getroffen land aan werk te helpen. Zij hebben daarbij recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als Nederlandse werknemers. Het kabinet roept werkgevers op om de Oekraïners een ‘warm welkom’ te geven.

Voorwaarden

Er is wel een aantal voorwaarden gesteld om deze vluchtelingen extra te beschermen. Zo mogen ze alleen in loondienst werken, moet de werkgever uiterlijk twee werkdagen voor aanvang de melding bij het UWV doen en moet de werkgever bepaalde informatie aan het UWV doorgegeven, zoals de werkuren en de werkplek. Deze voorwaarden gelden niet voor werknemers uit Oekraïne die al langer werkzaam zijn bij een bedrijf in Nederland. Voor hen blijven dezelfde verplichtingen gelden.

Bijzondere status

Oekraïense vluchtelingen hebben een bijzondere status gekregen; ze mogen tot drie jaar in de EU mogen blijven zonder dat ze asiel hoeven aan te vragen. Op grond van de Richtlijn tijdelijke bescherming hadden gevluchte Oekraïners tot nu toe al recht om te werken in Nederland, maar alleen met een TWV. Met de vrijstelling van de plicht om een tewerkstellingsvergunning aan te vragen, wordt de toegang tot de arbeidsmarkt vergemakkelijkt.

Spoedwet

Een spoedwet voor de wijzigingen is naar de Raad van State gestuurd. Het kabinet kijkt daarnaast naar de toegang tot kinderopvang en mogelijke knelpunten die hierbij spelen. Werkgevers moeten Oekraïense werknemers wel blijven aanmelden bij het UWV. Het kabinet wil de vrijstelling op 1 april 2022 in werking laten treden, met terugwerkende kracht tot 4 maart 2022. Op de website van het UWV is meer informatie over de meldplicht te vinden.

Hoogopgeleid en Engels sprekend

Veel potentiële Oekraïense werknemers zijn relatief hoog opgeleid en spreken Engels. Dat maakt hen aantrekkelijk voor werkgevers die vacatures ingevuld willen krijgen. Oekraïners zijn vaak zeer gemotiveerd om hier geld te verdienen, ook om daarmee achterblijvers in hun eigen land te helpen. Als zij hier aan het werk gaan, hebben zij recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als lokale werknemers. Ze moeten dus minimaal het gebruikelijke minimumloon verdienen en mogen hetzelfde aantal uren werken als andere inwoners van ons land.

Niet voor alle Oekraïners

Let op: deze informatie is niet van toepassing voor Oekraïners die al langdurig in Nederland verblijven, zoals op basis van een studie- of werkvergunning. Voor hen verandert er in principe niets. Informatie over rechten en plichten van arbeidsmigranten is te vinden op de volgende websites van de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de Rijksoverheid: