skipToContentskipToFooter

Onderzoek toont voordelen elektrische voertuigen

01-05-2025 Elektrisch rijden is voor lichte bedrijfsauto’s in Nederland financieel aantrekkelijk, blijkt uit een nieuw onderzoek van de Rabobank. Dit maakt volgens de bank de overstap naar uitstootvrij rijden niet alleen duurzaam, maar ook zakelijk interessant.

Bij het onderzoek keek de Rabobank naar de zogeheten total cost of ownership (TCO) ofwel het totale kostenplaatje van een bedrijfsvoertuig. De TCO bestaat uit de aanschaf-, brandstof- en onderhoudskosten.

Uit de vergelijkingen die de bank maakte, rolde onder andere de conclusie dat lichte elektrische bedrijfsauto’s (light commercial vehicles, LCV’s) het goedkoopst zijn in de categorie ‘lichte bedrijfsvoertuigen’ − zelfs zonder overheidssteun. Dit is ook het geval als de kosten voor laadinfrastructuur worden meegerekend. Dit komt mede door de lagere brandstof- en onderhoudskosten. Zo blijkt het gebruik van een elektrische LCV in Nederland gemiddeld 11 procent goedkoper dan het op een na voordeligste alternatief. Deze trend is ook zichtbaar in de markt door de groei van het aantal elektrische LCV’s in Nederland.

Overheidsbeleid bij zwaardere voertuigen

Voor middelzware (MCV’s) en zware bedrijfsauto’s (HCV’s) speelt overheidsbeleid een grotere rol in de TCO. MCV’s hebben in 2025 een lagere TCO dan fossiele alternatieven dankzij een combinatie van steunmaatregelen, waaronder aankoopsubsidies van de overheid.

Voor HCV’s, dus de zware categorie vrachtauto’s, is aardgas momenteel de voordeligste optie. Dit komt door de aanzienlijk lagere brandstofkosten. Volgens de Rabobank kunnen elektrische HCV’s de komende jaren qua TCO nog niet concurreren met andere technologieën.

De Rabobank stelt dat regelgeving kan helpen om de overstap naar elektrische MCV’s en HCV’s te versnellen. Verder wijst de bank op een stijging van de gasprijs wanneer het emissiehandelssysteem ETS2 in 2027 van kracht wordt in de transportsector. En op het feit dat de uitstoot van CNG en de beperkte tankinfrastructuur voor CNG de voertuigen minder aantrekkelijk maken voor de commerciële sector.

Kosten voor infrastructuur en personeel

Een overstap naar elektrisch vervoer vraagt meer dan alleen een nieuw voertuig aanschaffen, aldus de onderzoekers van de bank. Bedrijven moeten ook investeren in laadinfrastructuur en hun personeel trainen. En het wagenparkbeheer moet worden aangepast. Hoewel deze kosten lastig in te schatten zijn, blijven ze essentieel voor een soepele transitie.

Ondernemers kunnen volgens de Rabobank de elektriciteitskosten verlagen door eigen zonnestroom op te wekken. Verder kunnen bijvoorbeeld schaalvoordelen bij fabrikanten en dalende batterijprijzen elektrische voertuigen de komende jaren goedkoper maken.

evofenedex: “Concurrentievoordelen in het verschiet”

Thomas Reitsma, manager Vervoer bij evofenedex: “Mooi dat het Rabobank-onderzoek bevestigt wat ondernemers ook aanvoelen: elektrisch rijden wordt steeds aantrekkelijker, zeker voor lichte en middelzware bedrijfsauto’s. Voor wie nú investeert in voertuigen en laadinfrastructuur liggen er concurrentievoordelen in het verschiet. De vrachtwagenheffing vanaf medio 2026 kan ook voor de zwaardere segmenten het kantelpunt dichterbij brengen. Wie slim anticipeert en het energiesysteem beter benut, zit straks in de voorhoede van duurzaam en rendabel goederenvervoer over de weg. Dat is fijn voor afnemers, de omgeving en een duurzamere toekomst.”

Vragen over vervoer?

Jan en zijn collega's helpen je graag verder

Jan van de Erve