skipToContentskipToFooter

Alleen met sticker of O-document in loondienst aan de slag

31-10-2022 Heb je Oekraïense vluchtelingen in dienst of ben je van plan er een aan te nemen? De overgangsregeling hiervoor loopt af op 31 oktober. Dit betekent dat per 1 november 2022 de regel geldt dat een vluchteling alleen mag werken als hij in het bezit is van een sticker of O-document dat is afgegeven door de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Een Oekraïense vluchteling kan alleen met een sticker of O-document van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aantonen dat hij valt onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne van de Europese Unie (EU), en dat hij mag werken in loondienst zonder tewerkstellingsvergunning. Voor werkgevers met Oekraïense vluchtelingen in dienst is het dus belangrijk op 1 november 2022 te controleren of de sticker of O-document in het paspoort van zijn Oekraïense werknemer(s) aanwezig is. Is deze niet tijdig verkregen, dan mag je de werknemer niet tewerkstellen.

Logistieke kansen

In Nederland zijn sinds het begin van de oorlog ruim 70.000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Een deel daarvan is aan de slag in een logistieke functie. Veel ondernemers zien het als een kans deze vluchtelingen te helpen en tegelijkertijd hun personeelstekort tijdelijk terug te dringen. Op dit moment kunnen Oekraïners, of mensen die rechtmatig in Oekraïne verbleven tijdens het uitbreken van de oorlog, bij de IND een sticker of O-document aanvragen. Soms geeft de IND ook bewijzen af in de vorm van een los papier (M35-H-formulier). Deze sticker of documenten vormen het bewijs dat de vluchteling hier mag werken op grond van de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne.

Alleen loondienst

Tijdelijk beschermden mogen dus in loondienst werken in Nederland, maar nooit langer dan de termijn van hun tijdelijke bescherming. Bied je een dienstverband aan, dan gelden het Nederlands recht en de cao-bepalingen. De tijdelijk beschermden mogen niet als zelfstandige werken, dus inhuren als zzp’er is niet toegestaan. Oekraïense vluchtelingen mogen als vrachtwagenchauffeur alleen rijden als zij in het bezit zijn van een in de EU geldig C/CE-rijbewijs met Code 95. Een Oekraïens rijbewijs voldoet daar niet aan en is ook niet inwisselbaar voor een Nederlands rijbewijs.

Meer informatie

De EU heeft de Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne op 4 maart 2022 geactiveerd. Deze houdt in dat mensen die het conflict in Oekraïne ontvluchten, bescherming krijgen in de lidstaten van de EU. Ook krijgen ze daarmee toegang tot medische zorg, onderwijs en de arbeidsmarkt. Op deze webpagina van de IND lees je meer over de voorwaarden.

Vragen over personeel en organisatie?

Marinke en haar collega's helpen je graag verder

Marinke evofenedex