skipToContentskipToFooter

Transporteurs hebben nummer nodig voor op vrachtbrief

26-06-2024 Roemenië handhaaft vanaf maandag 1 juli op zijn e-transportsysteem. Transporteurs hebben het door dit systeem gegenereerde nummer nodig als zij gecontroleerd worden op Roemeens grondgebied.

Vanaf 1 juli 2024 moeten alle internationale goederenleveranties naar en van Roemenië worden gemonitord binnen het nieuwe e-transportsysteem, in het Roemeens RO e-Transport geheten. Met Verordening nr. 41 van 8 april 2022 wil Roemenië onder andere btw-fraude tegengaan.

UIT- of ITU-nummer

De ontvanger of verzender van goederen in Roemenië moet de zending aanmelden in het e-transportsysteem. Dit systeem genereert een UIT-nummer of ITU-nummer dat de Roemeense ontvanger/verzender aan de koper/verkoper in de andere lidstaat moet doorgeven. De transporteur heeft dit nummer nodig om op de vrachtbrief te vermelden, zodat hij bij controle in Roemenië kan aantonen dat de zending is aangemeld in het e-transportsysteem. Deze controle betreft alleen het grondgebied van Roemenië.

Het e-transportsysteem geldt voor zendingen van meer dan 500 kilogram of voor zendingen met een waarde van minimaal 10.000 RON (lei), wat neerkomt op circa 2000 euro. Kijk voor meer informatie op de website van de Roemeense beroepsgoederenvervoerorganisatie UNTRR.