skipToContentskipToFooter

Vijf strategieën voor verladers

01-05-2025 De toenemende importheffingen vanuit de Verenigde Staten (VS) zetten veel ondernemers in de handel en logistiek onder druk. Zij worden geconfronteerd met hogere kosten voor hun importzendingen. Gelukkig zijn er manieren om deze kosten beheersbaar te houden. In dit artikel geven we praktische strategieën om de impact te beperken, de cashflow te verbeteren en concurrerend te blijven. 

Door het protectionistische handelsbeleid van de VS kijken steeds meer verladers opnieuw naar manieren om importkosten slim te beheren. Denk aan het gebruik van douane-entrepots, terugvorderingen van invoerrechten (drawbacks) en vrijhandelszones (foreign trade zones). Dat helpt om kosten te besparen, je cashflow te verbeteren en meer grip te houden op het moment waarop invoerheffingen betaald worden. Zo krijg je beter inzicht in de totale productkosten (‘landed costs’) en weet je precies wat je aan je klant moet doorberekenen.  

1. Tariefoptimalisatie en kostenbeheersing 

Effectieve douane- en logistieke processen zijn onmisbaar om kosten te beperken en vertragingen te voorkomen. Zorg daarom voor een tijdige en correcte indiening van alle noodzakelijke documenten. Denk hierbij ook aan Temporary Importation under Bond (TIB). Hiermee kun je goederen tijdelijk naar de VS brengen zonder invoerrechten te betalen, zolang de goederen binnen een bepaalde termijn (meestal één jaar) weer worden geëxporteerd. Dit is bijvoorbeeld handig bij tijdelijke invoer voor beurzen, demonstraties, verwerking zonder eigendomsoverdracht, of reparaties. Als je alles vooraf goed regelt, kun je invoerrechten vermijden of uitstellen. 

Een andere optie is gebruikmaken van de deminimis-vrijstelling, die geldt voor zendingen tot 800 dollar. Hierbij hoef je geen importheffingen te betalen. Deze mogelijkheden leveren directe kostenvoordelen op, maar vereisen wel een zorgvuldige planning. Bedrijven die regelmatig kleine zendingen naar de VS sturen, kunnen hierdoor flinke besparingen realiseren. Door meerdere kleine bestellingen te doen (onder de 800 dollar per stuk), kunnen de totale kosten lager zijn dan bij één grote zending die boven de deminimis-drempel uitkomt. 

Douane-entrepots en vrijhandelszones (foreign trade zones, FTZ's) bieden ook mogelijkheden om invoerheffingen uit te stellen of zelfs te vermijden totdat goederen worden vrijgegeven voor de markt. Een FTZ is vooral interessant als het tarief voor het eindproduct lager is dan voor de afzonderlijke onderdelen. Tot slot zijn er nog drawbacks: regelingen waarmee je eerder betaalde invoerrechten kunt terugvorderen. Deze hebben we hier eerder besproken. 

2. Versterk samenwerking en transparantie

Een goede relatie met leveranciers is essentieel om knelpunten in de keten te voorkomen. Werk veiligheidsvoorraadberekeningen regelmatig bij en plan leveringen voor kritieke onderdelen zorgvuldig in. Zorg ervoor dat bestellingen tijdig worden geplaatst en dat kwaliteitscontroles vóór verzending plaatsvinden, zodat defecten en vertragingen na leveringen worden geminimaliseerd. Transparantie speelt hierbij een sleutelrol. Realtime datadeling met leveranciers biedt inzicht in potentiële risico’s en stelt je in staat om snel bij te sturen. Denk hierbij aan gedeelde platforms voor voorraadbeheer of meldingen over wijzigingen in levertijden. 

3. Optimaliseer productspecificaties 

De technische specificaties van een product bepalen onder welke HTS-code (Harmonized Tariff Schedule) het valt, en daarmee ook de hoogte van het invoertarief. Door een product slim te herontwerpen kun je soms in aanmerking komen voor een gunstigere tariefcategorie. 

Daarnaast is een nauwkeurige classificatie van elk onderdeel belangrijk. Onjuiste HTS-codes kunnen niet alleen leiden tot onnodige kosten, maar ook tot boetes of vertragingen. Daarnaast kan het verplaatsen van productie naar landen met gunstiger oorsprongsregels aanzienlijke voordelen opleveren. 

4. Bevorder flexibiliteit in de keten 

Voor de lange termijn is het belangrijk om risico’s te spreiden en afhankelijkheden te verminderen. Door leveranciers te segmenteren op basis van tariefblootstelling, beheren bedrijven hun keten met oog voor de invoerrechten, belastingen en douanerechten die van toepassing zijn op bepaalde producten of markten. Zo kunnen bedrijven sneller reageren op veranderingen in wetgeving of marktomstandigheden, door te kiezen voor de meest gunstige regio’s of leveranciers. 

Ook het onderzoeken van nearshoring en het regionaliseren van productieactiviteiten biedt kansen om geopolitieke risico's en tariefcomplexiteit te beperken. Een multisourcingstrategie — waarbij leveranciers worden geselecteerd op basis van hun blootstelling aan tarieven — helpt bedrijven om sneller te schakelen bij veranderingen in het handelsbeleid. 

5. Betrek belangenorganisaties zoals evofenedex  

Bedrijven staan sterker door samen op te treden. Stem af met ondernemersverenigingen zoals evofenedex om de impact van tarieven op de agenda te zetten en belangen gezamenlijk te verdedigen. Betrek daarnaast intern en extern stakeholders bij de besluitvorming, bijvoorbeeld bij het voorbereiden van verzoeken om tariefuitsluitingen. Goed onderbouwde aanvragen voor vrijstellingen kunnen aanzienlijke besparingen opleveren, maar vragen om zorgvuldige coördinatie en afstemming. Onze ledenadviseurs ondersteunen je graag bij deze complexe vraagstukken. Neem hiervoor contact met ons op. 

Webinar zakendoen met VS

Op 3 juni 2025 organiseren we het webinar 'Zakendoen met de VS in onzekere tijden'. Tijdens dit webinar praten Casper Roerade, beleidsadviseur Mainports & Internationale Supplychains, en Elmar Otten, beleidsadviseur internationaal ondernemen, je bij over de actuele ontwikkelingen, de importheffingen en de kansen voor ondernemers. Daarnaast vertellen we je meer over onze vereniging en wat evofenedex voor jou als ondernemer kan betekenen.

Vragen over internationale supplychains en zeecontainervervoer?

Neem contact op met Casper Roerade, beleidsadviseur Mainports & Internationale Supplychains.

Casper