Sociale innovatie als redding voor de supply chain in crisis
Leestijd: 2 minuten
Supply chains in staat van permanente crisis
17-01-2023 De supply chains staan al een tijdje onder enorme druk door de verschillende crises die de wereld teisteren. Strategische keuzes en leiderschap vanuit het bedrijfsleven zijn nodig voor het realiseren van robuuste en wendbare supply chains. Wij vroegen Henk Volberda, hoogleraar strategie en innovatie aan de Amsterdam Business School van de Universiteit van Amsterdam wat zijn aanpak zou zijn om de supply chain meer veerkrachtig te maken.
Personeelstekorten vormen een chronisch probleem voor het bedrijfsleven, en technologisch zijn er grote kansen om bijvoorbeeld robots in te zetten in productieprocessen en magazijnen. Dit gaat om technologische innovatie. Welke rol dicht u toe aan uw expertise – sociale innovatie – voor de komende jaren?
“Sommige bedrijven denken na over de lange termijn en investeren bijvoorbeeld in research and development en in talentontwikkeling van personeel, en hebben vaak een maatschappelijke doelstelling. Bedrijven die openstaan voor nieuwe technologieën en een visie hebben voor de lange termijn, zijn de bedrijven die niet bang zijn om geld te investeren in hun toekomst.
Innovatie
Zo is het toepassen van robots en kunstmatige intelligentie een vorm van technologische innovatie. Maar of deze technologische innovaties daadwerkelijk leiden tot productiviteitsverhoging wordt in grote mate bepaald door sociale innovatie. Het vereist een heel andere leiderschapsstijl, manier van organiseren en manier van inrichten van arbeid. Een inventie zoals een nieuw softwaresysteem hoeft niet noodzakelijk te leiden tot innovatie.
Een inventie moet worden opgepakt binnen de onderneming, mensen moeten het omarmen. Op deze manier halen we pas echt winst uit technologische innovaties. Een innovatief bedrijf presteert beter en geeft medewerkers meer plezier in hun werk. Ideeën ontstaan vaak van onderop. Medewerkers hebben interacties met klanten en leveranciers, en komen zo op ideeën. Daarom is het cruciaal is dat er ‘lummeltijd’ is, tijd waarin je naast je bestaande activiteiten kan nadenken over hoe je dingen anders kunt doen.
Succes
Ik pleit er in ieder geval voor dat bedrijven echt aan de slag gaan met sociale innovatie. Uiteindelijk heeft iedereen daar baat bij. Je kunt als bedrijf wel investeren in robotisering en kunstmatige intelligentie als eerste stap naar vernieuwing, maar innovatie is uiteindelijk mensenwerk. Je kunt nog zo’n mooie technologie verzinnen, maar als mensen er niet mee willen werken, werkt het niet. Uiteindelijk wordt 25 procent van het innovatiesucces bepaald door investeringen in technologie. Daarentegen wordt maar liefst 75 procent van het innovatiesucces bepaald door je leiderschapsstijl, manier van organiseren en manier van inrichten van de arbeid.”
Collegereeks leiding geven aan supply chain innovaties
Henk Volberda is spreker tijdens de unieke 6-delige collegereeks die in mei van start gaat.
Vragen over vervoer?
Marjolein en haar collega's helpen je graag verder
Gerelateerde nieuwsberichten
Nationale Supply Chain Monitor 2024: “Zonder ketensamenwerking geen toekomst”
25 november 2024
ICT&Logistiek en Logistica Next integreren tot één evenement
13 november 2024
Derde beursjournaal ICT&Logistiek en Logistica Next
8 november 2024
Tweede beursjournaal ICT&Logistiek en Logistica Next
7 november 2024
evofenedex lanceert masterclass 'Resilience in de supply chain'
25 oktober 2024
Vier supplychainproblemen die nog geen uitzicht op oplossing hebben
24 oktober 2024
Meer containers en minder overslag in haven Rotterdam
24 oktober 2024
Maatschappelijke organisaties: houd vast aan oorspronkelijke invoerdatum ZE-zones
23 oktober 2024
Gevolgen van ontwikkelingen containerlogistiek voor verladers
11 oktober 2024