skipToContentskipToFooter

Spaanse belastingverpakking van kracht voor niet-herbruikbaar plastic

04-04-2024 De RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) waarschuwt bedrijven die exporteren naar Spanje voor de strengere verpakkingsregels die zijn ingegaan en die nog op stapel staan. Afgelopen jaar voerde het land een nieuwe verpakkingswet in die grote gevolgen heeft voor fabrikanten en buitenlandse bedrijven die zakendoen in Spanje.

De nieuwe wet vereist onder meer het hebben van een gemachtigde vertegenwoordiger (Representante Autorizado). Deze wordt opgenomen in een register van producenten voor producten. Daarnaast moeten bedrijven handels-, commerciƫle en industriƫle verpakkingen registreren. Niet-ingezeten buitenlandse bedrijven die zich moeten registreren in het verpakkingsregister, hebben een Spaans belastingnummer (NIF) nodig. De Spaanse autoriteiten accepteren geen buitenlands btw-identificatienummer. Naast deze nieuwe verplichtingen is er ook iets niet meer verplicht: het plaatsen van het Groene Punt-logo.

In 2025 volgt een volgende grote stap. Dan moeten fabrikanten verplicht een systeem op te zetten voor statiegeld, inlevering en terugbetaling voor herbruikbare verpakkingen. Op de website van de RVO staat meer uitleg en doorverwijzing naar websites met meer achtergrond.