Hoelang kun je nog rijden met jouw wagenpark?

Jouw vervoer voorbereid op emissievrije stadslogistiek

Vanaf 2025 komen er in Nederland in 30 à 40 gemeenten zero-emissiezones. In deze zones mogen alleen nog voertuigen die geen uitstoot hebben worden gebruikt. Dit geldt zowel voor bestel- als vrachtauto’s die door ondernemers worden ingezet. Ook wil de overheid in 2030 de CO2-uitstoot van het bedrijfsleven met 49 procent verminderd zien. 

Wat zijn de gevolgen van de zero-emissiemaatregelen voor jouw bedrijf?

Neem jij al stappen om je voor te bereiden op een emissieloze transporttoekomst? Hoe verwacht je om te gaan met emissieloze stadslogistiek? En wat zijn hiervan de gevolgen voor jouw wagenpark? Van welke voertuigen moet je op korte termijn afscheid nemen en met welke kun je nog tot 2030 doorrijden? 

Wij helpen je verder met onze uitgebreide adviesdienst om de juiste stappen te zetten in de transitie naar een emissieloos wagenpark. Zodat je geen onnodige investeringen hoeft te doen of voertuigen sneller hoeft af te schrijven.

Tijd om nu stappen te zetten

Een toekomst zonder uitstoot lijkt nog ver weg, maar de tijd gaat snel. Wacht dan ook niet te lang met de eerste stappen. Ons advies geeft je duidelijkheid voor de toekomst, vooral wanneer je geregeld in steden met een zero-emmisiezone goederen moet afleveren of werkzaamheden moet uitvoeren. Neem contact met ons op, als je:

 1. dieselbestelauto’s hebt, dit zijn meestal voertuigen met een bouwjaar vóór 2015
 2. bakwagens hebt met een bouwjaar vóór 2020
 3. opleggertrekkers hebt met een bouwjaar vóór 2017

Ook recente voertuigen uitgerust met een Euro 6 motor moeten uiteindelijk worden vervangen. Daarom is het verstandig om te kijken of een zero emissievoertuig nu al een optie voor je is. En hoe je van plan bent om te gaan met de transitie van je voertuigen. Zo weet jij wat je te doen staat bij emissievrije binnensteden de komende jaren.
 

Onze werkwijze 

In vijf fases brengen we jouw volledige situatie in kaart en bieden we praktische inzichten om voorbereidingen te treffen voor de zero-emissietoekomst.

 1. Bedrijfsbezoek & interview 
  Onze adviseur komt op bezoek voor een totale indruk van het bedrijf. Om een zo compleet mogelijk advies te kunnen geven, neemt de adviseur een interview af met de logistiek verantwoordelijke over de strategie van het bedrijf voor de korte en lange termijn. De focus van het gesprek ligt op logistiek en transport.  
   
 2. Inventarisatie wagenpark
  Welke voertuigen gebruik je op dit moment en wat zijn de plannen voor de toekomst? Kies je voor soortgelijke modellen vanwege bijvoorbeeld de laadinrichting? Aan de hand van deze inventarisatie stellen wij een duidelijk overzicht van jouw wagenpark op en vermelden we tot wanneer je met de voertuigen zero-emissie- en milieuzones mag binnenrijden. En dit overzicht houden we continu up-to-date met de laatste ontwikkelingen. Wanneer er bijvoorbeeld zero emissiezones bij komen of als er nieuwe eisen komen vanuit de wet- en regelgeving. Zo weet je precies wat je te wachten staat met je wagenpark de komende jaren.
   
 3. Inventarisatie laad- en loslocaties/vervoersbewegingen 
  In welke steden ben je al actief en wat zijn de laad- en loslocaties? Op dit moment zijn er 8 gemeenten die bekend hebben gemaakt vanaf 2025 een zero-emissiezone in te stellen. De komende jaren komen er steeds meer gemeenten bij. Door de korte lijnen die wij hebben met de gemeentelijke overheden weten wij direct wanneer er nieuwe zero-emissiezones worden ingesteld. Met behulp van deze inventarisatie geven wij jou direct inzicht in de gevolgen voor jouw wegtransport. Zo houden we je  op de hoogte van alle toekomstige ontwikkelingen in de steden waar jij in vervoert, waardoor je tijdig actie kunt ondernemen.  
   
 4. Advies bij alternatieve brandstoffen
  Wordt er in jouw bedrijf al overwogen om moderne aandrijftechnieken te gebruiken, zoals waterstof of elektrisch voor het wagenpark? Hoe zit het dan met de total cost of ownership? Welke beperkingen zijn er? Waarmee moet je rekening houden als je besluit de je voertuigen te vervangen? Ook komen er hoogstwaarschijnlijk vragen naar boven over de mogelijkheden van elektrisch laden op het eigen terrein of onderweg. In samenwerking met onze partners DKV Euro Service en BP geven wij ook op dit vlak advies.
   
 5. Advies over subsidieregelingen 
  De landelijke overheid, provincies en gemeenten bieden een uitgebreid aanbod aan subsidieregelingen om het wagenpark te verduurzamen. Wij kunnen je informatie geven over de verschillende regelingen die er zijn. Indien gewenst helpen we ook bij de aanvraag van de subsidie.

Verplichting emissieloze voertuigen

Lees hier de ontwikkelingen voor de nabije toekomst

Bereid je voor op de toekomst

Met de Zero-Emissiescan weet jij waar je aan toe bent voor de toekomst.

Jouw voordelen

 • Inzicht in de gevolgen van zero-emissieregelgeving voor jouw bedrijf
 • Onafhankelijke beoordeling van de mogelijkheden van het wagenpark
 • Overzicht van subsidiemogelijkheden voor jouw situatie
 • Betrouwbaar en pragmatisch advies van experts van evofenedex
Onze bedrijfsadviseur Marcel
Contact

Advies op maat nodig?

Marcel en de andere bedrijfsadviseurs helpen je graag verder