skipToContentskipToFooter

Hulp bij het veilig vervoeren van lithiumbatterijen

Lithiumbatterijen zijn tegenwoordig bijna overal te vinden. Zo zitten ze in telefoons, laptops, elektrische fietsen en auto’s. Hoewel deze batterijen krachtig zijn en lang meegaan, brengen ze ook risico’s met zich mee, vooral bij transport. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je deze batterijen veilig verzendt. Om ondernemers hierbij te helpen, heeft evofenedex voor haar leden een handige routekaart gemaakt.

Als er iets misgaat met lithiumbatterijen door kortsluiting, oververhitting of schade, is ingrijpen vaak lastig en riskant. Bijvoorbeeld bij brand. Lithiumbatterijen zijn moeilijk te blussen en vaak lastig te isoleren. Bedrijfshulpverleners (BHV’ers) zijn meestal niet getraind voor dit soort branden, die snel uit de hand kunnen lopen.

Risico’s van lithiumbatterijen

Lithiumbatterijen kunnen gevaarlijk zijn door:

  • brand of explosie
  • giftige stoffen die vrijkomen
  • kortsluiting of elektrische schokken.

Veelgemaakte fouten bij verzenden

Ondanks duidelijke regelgeving, zoals het ADR voor wegvervoer, de IMDG voor zeevracht en de DGR voor luchtvracht, gaan er nog regelmatig zaken mis bij het verzenden van lithiumbatterijen. Veelvoorkomende fouten zijn:

  • Foute classificatie door de batterijen niet als gevaarlijke stoffen te vervoeren. Ook ontbreken soms de verplichte testcertificaten.
  • Verkeerde verpakking gebruiken. Batterijen worden in ongekeurde verpakkingen verstuurd of onvoldoende beschermd tegen schade en kortsluiting.
  • Onjuiste etiketten en documenten. Onvolledige of foutieve informatie is een risico voor mens en milieu en kan leiden tot vertragingen en boetes.
  • Beschadigde batterijen zonder speciale maatregelen verzenden. Dit kan extra veiligheidsrisico’s opleveren.
  • Verkeerd gebruik van vrijstellingen. Sommige medewerkers denken ten onrechte dat er bij vrijstellingen geen regels gelden, terwijl ook dan aan bepaalde voorschriften moet worden voldaan.
  • Onvoldoende training. Gebrek aan kennis bij medewerkers leidt vaak tot onveilige situaties.

Opslag en vervoer: belangrijke verschillen

Het is goed om te weten dat de regels voor de opslag en het vervoer van lithiumbatterijen verschillen. Opslag en vervoer van lithiumbatterijen vereisen een andere aanpak. Voor opslag gelden nationale regels, zoals de PGS 37-2, die gericht zijn op brandveiligheid en detectiesystemen. Voor vervoer gelden internationale regels die de nadruk leggen op het gebruik van de juiste verpakking, etikettering en documentatie. Tijdens vervoer is er bovendien meer risico op schade door beweging en contact met andere goederen.

Routekaart voor veilig transport

Om leden te helpen om lithiumbatterijen veilig te verzenden via de weg, zee of door de lucht, heeft evofenedex een interactieve ‘Routekaart vervoer lithiumbatterijen’ ontwikkeld. Deze handige tool laat zien welke regels gelden, hoe je batterijen veilig verpakt en welke etiketten en documenten vereist zijn. Zo zorg je ervoor dat je zending veilig en volgens de regels aankomt. Deze routekaart is exclusief voor leden van evofenedex.

Let op: evofenedex heeft deze routekaart met uiterste zorgvuldigheid samengesteld en gepubliceerd. Deze routekaart is echter niet bedoeld als volledige vervanging van de officiële voorschriften van het ADR, de IMDG-code of de IATA-DGR. De afzender blijft ALTIJD eindverantwoordelijk en dient bij twijfel de officiële voorschriften te raadplegen.

Vragen over gevaarlijke stoffen

Dennis en zijn collega's helpen je graag verder

Dennis